Planter sneglene ikke liker

Brunskogsneglen elsker jordbær og georginer, men unngår roser og bringbær. Hold sneglene unna hagen med planter de ikke liker.

Brunsnegle

Brunskogsnegler med stor appetitt. Men det finnes planter den ikke liker.

Foto: Astrid Engen / NRK

Hageeiere og gartnere landet over har gjort sine erfaringer om hvilke planter sneglene elsker og hvilke de lar stå i fred. Norsk Institutt for bioøkonomi har utarbeidet en liste, og den oppdateres jevnlig.

Løvemunn

Løvemunn finnes i et vell av farger, og blomstrer lenge. Sneglene liker den ikke.

Foto: Heidi Sivertzen-Oksmo / NRK

Her er lista over planter snegler elsker og hater

Ingen garantier

Roser, pelargonia, løvemunn og dråper er blant dem sneglene ikke skal like. Men hagefolket er ikke alltid enige.

I hageblogger og diskusjonsforum deler de sine erfaringer, og det er tydelig at det ikke finnes fasitsvar.

Selv lavendelen som har vært regnet som sneglesikker er det observert snegler på.

- Nei, vi har ingen garantier når det gjelder brunskogsnegl. Er den sulten spiser den jo nærmest hva som helst, sier gartner Steinar Johansen. Men vi vet i alle fall hvilke planter den ikke velger først.

Valmue

Valmuen er lekker, men frister ikke sneglen.

Foto: Heidi Sivertzen-Oksmo / NRK

Prosjektleder ved Norsk Landbruksrådgivning, Mette Feten, mener også plantene på lista kan regnes som "sneglesikre".

– Men jeg bruker anførselstegn, sier Feten. Det kommer veldig an på hva som er tilgjengelig av mat ellers for brunskogsneglen. Valmuer, eføy og nåltrær er også planter den ikke vil ha.

God luktesans

Brunskogsneglen har veldig god luktesans og finner lett frem til godbitene. Tagetes er blant blomstene den virkelig elsker.

- Hvis man planter en haug med tagetes kan man jo lokke den til en sone, så får du samla dem der. De elsker tagetes. Da vil de velge den, og kanskje la de andre være i fred. Det er jo verdt å prøve, sier Steinar Johansen.

Krukker med kobberteip

Det finnes også måter å stoppe sneglene på før de kravler opp til favorittplantene dine. En løsning er å plante i krukker og feste kobberteip rundt krukkene.

Månedsjordbær

Hold sneglene unne jordbærene med kobberteip rundt krukker og pallekarm.

Foto: Heidi Sivertzen-Oksmo / NRK

Når sneglen forsøker å ta seg over kobberet får den støt og forhindrer at den kommer seg videre. Hageeier Sylvia Eidsvik festet kobberteip på pallekarmene sine og kan bekrefte at hun fikk beholde jordbærplantene sine i fred i fjor.

- Jeg synes absolutt kobberteip hadde effekt, men ingenting er hundre prosent, og effekten går ned når den blir våt. De skal brukes i år igjen, og i år skal alle georginene i potter eller pallekarmer for i blomsterbedet blir de spist opp, sier Sylvia.