NRK Meny
Normal

– Skjebnetid for skiidretten

– Skal vi holde liv i Norges nasjonalsport nummer en i Fredrikstad er vi avhengig av å få til en rulleskibane, sier formann i Fredrikstad skiklubb,Per Stenseth.

Skiarena for rulleski og kunstsnø i Fredrikstadmarka
Foto: Ill.Ole A Krognes / Sg arktekter

Forrige vinter var så dårlig at klubben kun hadde kunstsnø en eller to uker før den forsvant.

–Sist det var virkelig fine skiforhold i Fredrikstadmarka var i 2006, da var det nesten to måneder med godt skifør.

I fire år har klubben hatt en provisorisk kunstsnøløype, men har slitt med både strømtilførsel og pumping av vann. Nå søker de om lov til å bygge en kombinert rulleski og kunstsnøbane på 1600 meter.

Per Stenseth, formann Fredrikstad skiklubb

I fjor slet Fredrikstad skiklubb med pumper som frøs. I år håper formann,Per Stenseth det går bedre med kunstsnøproduksjonen for klubben har fått et pumpehus kommunen skulle kvitte seg med.

Foto: Anne Ognedal / NRK

Rulleski er løsningen

For med de klimatiske forholdene tror Stenseth de bare kan regne med å ha kunstsnø i en til to måneder i året. Da mener han rulleski er løsningen.

–Vi ser i barne- og ungdomsarbeidet vårt hvor viktig det er å få et trygt og sikkert rulleskianlegg. Og et anlegg som gir større tekniske utfordringer.

Anlegget de planlegger er kostnadsberegnet til 20 millioner ferdig utbygd med servicebygg og løype. Da er dugnadsinnsats regnet med.

Pott med penger

Planene må være godkjente av kommune før de kan søke tippemidler og penger fra potten Kulturdepartementet har til rulleskisatsinger.

–Vi er avhengig av å få midler utenfra, vi har ikke noe fra den daglige driften vår.

Fra 2015 til 2017 har Kultturdepartementet har en pott på til sammen 28 millioner kroner til rulleskianlegg. 32 søkte og sju har fått tilskudd for 2015.

Anleggsrådgiver i Skiforbundet, Marit Gjerland sier de ikke har noen signaler om at tilskuddene blir forlenget ut over 2017.

Siden disse midlene er tidsbegrenset mener skiklubben at det haster med å få en godkjenning fra kommunen.

Kvalifisert

Skiforbundet innstiller til Kulturdepartementet og Gjerland sier Fredrikstad kvalifiserer godt når det gjelder å være nær et tett befolket område.

–Klimatisk er det en krevende skikrets, fordi det er lite snø, og da taler gode argumenter for at de må ha et rulleskitilbud.

Fredrikstad skiklubb er ikke alene i Østfold om å ville satse på rulleski.

Tistedalen friluftslag i Halden åpnet sitt anlegg for ett år siden. Løypa på to kilometer ved vannet Lille Erte ble finansiert med tippemidler, gaver fra Gjensidigestiftelsen og lokale stiftelser.

Flere på gang

I Sarpsborg har Trøsken IL gjort grunnarbeide i området ved Harehjellhytta, rulleskiløypa der skal asfalteres til våren.

Nils Skogstad ved skianlegget " Over Kjølen " i Ørje sier de diskuterer mulighetene for å legge til rette for rulleski. Han sier det eventuelt må bli et annet sted enn i kunstsnøløypa, for grunnforholdene gjør den lite egnet.

Dersom Fredrikstadpolitikerne godkjenner skianlegget utkanten av Fredrikstadmarka og søknaden om penger blir innvilget, håper formann i Fredrikstad skiklubb, Per Stenseth at rulleski og kunstsnøanlegget kan åpnes våren 2017.

.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Spyttet på ansatte

    En mann og en kvinne ble pågrepet av politiet i natt, etter at mannen spyttet i ansiktet på ansatte ved Burger King i Halden. Da politiet ankom ble det berusede paret i 20-årene kranglete med politiet, og de er blitt anmeldt.

  • Valgte feil gir

    En uheldig sjåfør rygget inn i en politibil i Fredrikstad kl 3:30 i natt. Under en rutinekontroll ble en bil stanset av politiet. Sjåføren var edru og fikk kjøre videre, men satte ved uhell bilen i feil gir og rygget dermed på en politibil. Det blir ingen anmeldelse, og begge parter skrev skademelding.