NRK Meny
Normal

Planlegger ny skole i Værste-området

St. Olav blir liggende der den ligger i Sarpsborg og Fredrikstad ligger an til å få ny videregående skole på Værste. I dag sa fylkesrådmannen hvordan han vil ha det.

Ny bro over Vesterelva i Fredrikstad

VÆRSTE: Fylkesrådmannen vil se etter en ny tomt til skole i Fredrikstad.

Foto: Espen Torgersen/NRK

Haga presenterte sitt forslag til budsjett for fylkestinget, fylkeskommunens etatsjefer og media i formiddag. I dette budsjettforslaget vil han sette av midler til prosjektering av en ny videregående skole i Sarpsborg.

– Det vi først og fremst skal gjøre er jo å bli helt sikre på hvilken tomt vi skal ha. Og det er vi vel omtrent i dag: Det vil si nåværende tomt for dagens St.Olav. Så blir det å starte med å prosjektere og programmere for hva slags skole vi skal ha og hva slags innhold i den skolen skal ha, sier Haga.

– Mest egnet

Noe av det som må utredes nøye er om fylkeskommunen faktisk må rive den bygningen som er der i dag, eller om det er noe som kan beholdes og restaureres. Så blir det å starte arbeidet med en ny skole

– Dere har gjort flere utredninger når det gjelder tomtevalget. Er det noe nå som kan sette en stopper for at det faktisk blir bygget skole der St. Olav videregående ligger i dag?

– Jeg kan egentlig ikke tenke meg det, men vi skal jo ha en fylkestingsbeslutning på det. Sånn som det ser ut nå er det den klart mest egnede tomten, gitt at vi skal ha en skole i sentrum som er med på å utvikle Sarpsborg sentrum, sier Haga.

St. Olav videregående skole

SAMME PLASS: St. Olav videregående skole i Sarpsborg blir liggende der den ligger, ifølge fylkesrådmannen.

Foto: Anette

Hvor elevene ved St. Olav videregående skole skal være mens det bygges ny skole er ikke avgjort.

– Det er et par alternativer. Det ene er å leie den gamle høyskolen på Valaskjold og ha elevene der. Det andre er å se om de kan plasseres midlertidig i naboskoler, det vil si Kalnes, Borg og Greåker, forteller Haga.

Ny tomt i Fredrikstad

– Du går inn for å legge ned Borg videregående skole. Hva er grunnen til det?

– Det er en liten skole. Når vi først skal bygge nytt i Sarpsborg og få en større skole, er det klare besparelser på driften å ha en ny, større skole framfor to gamle og litt dårlige og uhensiktsmessige.

Mens det diskuteres en større skole i Sarpsborg, synes ikke det aktuelt i nabobyen Fredrikstad.

Fylkesrådmann Atle Haga

SA SITT: Fylkesrådmann Atle Haga vil ha ny skole på dagens tomt i Sarpsborg og vil se etter tomt på Værste.

Foto: Anne Ognedal / NRK

– Det tenker vi nå at blir for stort å legge ned og avvikle både Glemmen og Frederik II og få en ny skole. Det har også sammenheng med at vi regner med at på sikt vil elevtallet i nedre Glomma vokse betydelig . Nå konsentrerer vi oss om den planen som går på å avvikle Frederik II og finne en ny tomt til erstatning for den skolen. Da er det mest sannsynlig at den tomten havner på Værste eller bysiden tvers over for Værste. Også den skal være en sentrumsskole, sier Haga.

Dette er det ikke satt av noe penger til på forslaget til budsjett for neste år.

Haga vil starte med tomtevalg, og eventuelt, dersom de kommer så langt, foreta tomteerverv.

– I så fall må vi komme tilbake med en egen bevilgningssak til fylkestinget for å få penger til å erverve tomten.

– Med en ny skole på St. Olav, hva snakker vi om av investeringer for fylkeskommunen da?

– Det har vi egentlig ikke noe sikkert tall for. Det har litt å si med både hva slags grunnforhold og muligheter som er på den tomten pluss hva slags innhold den skolen skal ha i tilbudsstruktur og omfang. Vi tenker jo at noe av det som er på Borg også må flytte til Kalnes. Men det blir fort i størrelsesorden 500-600 millioner kroner.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

 • Røkke ute av kampen om Norske Skog

  Aker ute av kampen om Norske Skogs fabrikker, det skriver Dagens Næringsliv.

  Ifølge avisa trekker Kjell Inge Røkke og hans Aker seg fra kampen om å overta Norske Skog, etter at samarbeidet med hedgefondet Oceanwood surnet.

  Kjell Inge Røkke
  Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
 • Enklere å få time for pass

  Passkontoret på Råde legger nå ut nye timer hver uke. Tidligere i år fikk passkontoret kritikk fra Politidirektoratet da det det var fullbooket på passkontoret flere uker fremover.

  Øst politidistrikt har nå satt inn ekstra personell, og det er igjen mulig å bestille time.

  Norsk pass
  Foto: Heidi Gomnæs / NRK