NRK Meny
Normal

Vil ha flyfrakt fra Rygge

Om et par år kan det bli etablert en godsterminal for flyfrakt på Moss lufthavn Rygge. Målet på sikt er at fraktfly skal benytte østfoldflyplassen.

Moss Lufthavn Rygge (MRL)

Mosseregionens Næringsutvikling ønsker å etablere en godsterminal i tilknytning til Moss lufthavn Rygge.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Bak initiativet står Mosseregionens Næringsutvikling og prosjektleder Hans Bjørn Paulsrud. Han sier flere interessenter er klare for å satse på Rygge dersom en fraktterminal blir etablert.

I dag har Gardermoen monopol på å håndtere flyfrakt, og det meste av godset kommer faktisk på lastebil inn i landet fra lufthavner i Europa. Det godset skal vi konkurrere om.

En godsterminal på Rygge vil sørge for at godset kontrolleres og «sjekkes inn», før det fraktes videre på lastebil til en lufthavn i Europa.

Hans Bjørn Paulsrud i Mosseregionens Næringsutvikling.

– Det er klare fordeler med å etablere en godsterminal for flyfrakt på Rygge, rett ved E6 og syd for Oslo, sier Hans Bjørn Paulsrud i Mosseregionens Næringsutvikling.

Foto: Lars H. Pedersen / NRK

– De får faktisk et flightnummer, selv om det går på trailer, sier Paulsrud.

Fraktfly fra Rygge

Hensikten med å legge en fraktterminal innenfor gjerdene i den nordvestre enden av Moss lufthavn Rygge er også at godset skal kunne flys direkte fra Rygge. Det forutsetter at området omreguleres til næring.

Det kan tidligst skje etter at Forsvaret til høsten bestemmer seg for bruken av arealene på Rygge, og at kommunen sier ja til en slik etablering.

Ordfører Inger-Lise Skartlien er ikke fremmed for tanken om en godsterminal på flyplassen.

– Dette er i første omgang snakk om å betjene lastebiler, som allerede går på E6 forbi her. Så får vi se på hva det vil innebære av økt flytrafikk senere. Jeg er positiv til at flyplassen får flere ben og stå på, sier Skartlien.

I dag har Ryanair sin norske base på Rygge med rundt 30 ruter, mens Norwegian opererer enkelte ruter til Sør-Europa. Innenriksrutene som flyselskapet DAT drev fra Rygge ble lagt ned i 2013.

Port inn til Rygge flyplass

Porten fører inn til skogsområdet nordøst på flyplassområdet til Moss lufthavn Rygge, der investorer ønsker å etablere en godsterminal.

Foto: Lars H. Pedersen / NRK

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Nytt uhell på glatt vei

    For få minutter siden var to biler involvert i et nytt uhell i Slituveien, rett ved stedet der en skolebuss skled utfor litt før klokken halv ni i morges. Det skal ikke ha skjedd alvorlige skader, opplyser politiet.

  • – Bruk huet når du kjører

    Politiet i Follo sier det har fått flere meldinger om at det er svært glatt på både hoved- og sideveier. Operasjonsleder Jan André Delbekk i Follo politidistrikt sier også at det ikke er meldt om personskader eller alvorlige hendelser, men han ber folk ta hensyn til føret.