NRK Meny
Normal

Plankehaugen rommet 1850 liter alkohol

Det er ikke sikkert det som ser ut som et lass planker bare er et lass planker. Tollvesenet på Ørje har sett slike løsninger før.

Alkohol gjemt under planker

Planker er ikke alltid bare planker, selv om det kan se slik ut.

Foto: Tollvesenet

Ved 18-tiden på kvelden krysset en litauisk-registrert lastebil grensen ved Trosterud i Rømskog, helt nordøst i Østfold.

Et stykke inn i landet ble bilen stanset for kontroll av Tollvesenet. De to litauerne forklarte at de hadde med seg trelast, men opplyste samtidig at de hadde med seg litt øl og brennevin.

Alkoholbeslag Ørje

Det var ikke bare planker på lasteplanet.

Foto: Tollvesenet

Ble skannet

Lastebilen ble tatt med til Ørje tollsted for nærmere kontroll. Der ble bilen og lasten skannet. Skannerbildene viste at det slett ikke bare var planker på lasteplanet. De hadde ikke med seg bare litt alkohol.

Tollbeslag

Dette lasset med alkoholholdige drikkevarer ble funnet under plankene.

Foto: Tollvesenet

Da de øverste plankene på lasteplanen var fjernet, viste det seg at 1760 liter øl, 85 liter brennevin og tre liter vin var gjemt inne i plankehaugen.

På den måten prøvde de to, som er 43 og 30 år gamle, å unndra avgifter for nær 150.000 kroner.

En kjent modus

– Dette er et kjent modus. Denne løsningen har vi sett mange ganger før, sier tolloverinspektør Nils Henrik Olsson ved Ørje tollkontor. – Det er en lettvint løsning. Det er jo bare å slå sammen noe kapp og legge noen planker på sidene og oppå.

Han forteller at han har sett løsningen flere ganger tidligere, både ved forsøk på å smugle tobakk og, som i dette tilfellet, forsøk på å smugle alkohol.

– Men det begynner å bli en stund siden sist jeg så løsningen her på Ørje, sier Olsson.

Mennene har fått en bot på 100.000 kroner hver. De er utvist med innreiseforbud i to år. Lastebilen som ble benyttet er beslaglagt.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Se TV-nyhetene 23.15