NRK Meny
Normal

Pipa er på plass

Det omfattende monteringsarbeidet er omsider ferdig, og Borregaard har fått en splitter ny, og langt mer miljøvennlig pipe.

Pipemontering Borregaard
Foto: Tobias Sakrisvold Martinsen / NRK

Sjudelt gigant

Den nye pipa er av stål og produsert i Danmark. Den ble fraktet til Borregaard i 7 deler i løpet av forrige uke. Siste seksjon ble heist opp og montert i dag. Den er 130 meter høy og skal erstatte den gamle betongpipa som ble bygget i 1974 som er 146 meter høy. Den nye står litt høyere i terrenget og er derfor 11 meter lavere enn den gamle.

Pipetransport - en omstendelig affære

Den nye pipa er, som den gamle, en del av fyrhuset på Borregaard. Der fyres det med olje for å produsere damp og varme til fabrikken. Et nytt rensesystem reduserer SO2-utslippene.

Kranen som er brukt til å heise på plass pipeseksjonene er 150 meter høy og kommer fra Sverige.

Pipa kommer på plass

Ferdig til bruk i vår

Det gjenstår en del arbeider med å koble pipa til fyrhuset. Når dette er ferdig om en måneds tid skal pipa "testkjøres". Når pipa er i full drift starter arbeidene med å rive den gamle. Det vil skje tidligst på forsommeren. Teknikken man skal bruke er å rive pipeveggene fra toppen og slippe massene ned i pipesjakta. Altså ingen spektakulær nedsprengning.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

 • Dømt for rekruttering til IS

  Ubaydullah Hussain er i Borgarting lagmannsrett dømt til ni års fengsel blant annet for å rekruttere Thom Aleksander Karlsen fra Halden til terrororganisasjonen IS. Han er også dømt for IS-medlemskap og ytterligere ett tilfelle av terrorrekruttering.

  Ubaydulla Hussain
 • Skaug selger masse kopper

  Forfatter og artist Trygve Skaug fra Båstad i Trøgstad har solgt hele 20 000 poesikopper, melder Smaalenenes Avis.
  Trygve Skaug har laget krus med egen poesi på med så stort hell at han har annonsert to nye varianter som lanseres i februar.

  Trygve Skaug
  Foto: Kim Erlandsen / NRK