NRK Meny
Normal

Tar i bruk avansert teknologi i kampen mot bakteriene

Millionavtale sikrer det nye Østfoldsykehuset det mest avanserte systemet i Norden for å avsløre bakterieinfeksjoner.

Skisse av det nye Sykehuset Østfold

Slik vil det nye Østfoldsykehuset bli seende ut når det står ferdig i 2015. Nå har de sikret seg et nytt verktøy for å påvise bakterier på en mer effektiv måte.

Foto: Arkitektgruppen Nytt østfoldsykehus

Mandag signerte Sykehuset Østfold og Prosjekt Nytt Østfoldsykehus kontrakten med laboratorieutstyrsleverandøren Nerliens Meszansky AS. Når det nye sykehuset åpnes på Kalnes i 2015 skal det bli utstyrt med et automatisert system for å påvise bakterier.

– Det innebærer at vi får en veldig moderne diagnostikk av bakterier, særlig fra urinprøver. Det gjør at vi på en mer standardisert og effektiv måte kan dyrke prøvemateriale og se om det er bakterier som vi skal behandle, sier sykehusdirektør Just Ebbesen til NRK.no.

Fra manuelt til maskinelt

Ved dagens Østfoldsykehus må disse oppgavene utføres manuelt av dem som jobber på laboratoriet, men fra neste år vil maskiner ta seg av mesteparten av jobben. Det betyr at de ansatte får mer tid til å utføre andre oppgaver.

– Det er noe vi ikke trodde vi kunne få da vi startet å bygge sykehuset, men så har teknologien utviklet seg, og vi valgte da å gå for denne mer moderne løsningen som gir oss driftsmessige og kvalitative fordeler, sier Ebbesen.

Millionavtale Syekhuset Østfold

Prosjektdirektør for det nye Østfoldsykehuset, Dag Bøhler (t.v.) sammen med Asbjørn Jacobsen (administrerende direktør i Nerliens Meszansky AS) og sykehusdirektør Just Ebbesen under mandagens kontraktsignering.

Foto: Hermund Lybeck Kjernli / NRK

Tilsvarende systemer finnes flere steder i Europa, men ingen andre sykehus i Norden kan skilte med dette verktøyet i kampen mot bakterieinfeksjoner.

– Det er velprøvd teknologi, vi vet at det virker, men vi er da først i Norden og det synes jeg høver seg på det mest moderne sykehuset også, sier direktøren smilende.

Full drift fra november 2015

Også leverandøren av systemet, Nerliens Meszansky AS, ser frem til å komme i gang med arbeidet etter å ha gått seirende ut av anbudskonkurransen.

– Det blir en kjempestor utfordring for oss, men vi har levert deler av systemet til sju andre sykehus de to siste årene, så vi er kapable til å håndtere installasjonen veldig godt, sier produktsjef Heidi Smee til NRK.no.

Administrerende direktør Asbjørn Jacobsen forteller at de har tyvstartet på arbeidet i forkant av at avtalen ble undertegnet.

– Vi har satt ned en gruppe som skal følge prosjektet fremover, i samarbeid med sykehuset. Om to dager kommer produsenten fra Italia opp hit og skal diskutere direkte med sykehuset og oss om detaljer i fremdriften av prosjektet.

Ifølge sykehusdirektøren er planen at systemet er på plass og klart til bruk i løpet av sommeren 2015.

– Full drift er det fra 2. november neste år, men laboratoriebiten kommer til å være i drift noen måneder før. Vi må være helt sikre på at det er fullt fungerende når vi flytter opp alle pasientene fra Fredrikstad, sier Just Ebbesen.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Kanonstart av Skillhammer

    Halden har reist seg etter en dårlig start og leder 8-7 over Haslum i NM-kvartfinalen. Victor Skillhammer har scoret fem av Haldens mål.

  • Alle beboerne kom seg ut

    Politiet skriver på Twitter at alle menneskene som bor i huset har kommet seg ut. Noen av dem har fått i seg røyk og får hjelp av helsepersonell.