Mann plukket opp av vannet etter flystyrt

En 46 år gammel mann ble plukket opp av sjøen av en fritidsbåteier i Svalerødkilen utenfor Halden i Østfold etter at mikroflyet han førte styret.

Horn Flyer henter opp mikrofly
Foto: Martin Tangen Schmidt / NRK

– Klokken 14 at vi fikk melding fra et vitne om en hangglider, eller et mikrofly som hadde gått ned i sjøen, forteller innsatsleder Arne Knoff Næss, i Østfoldpolitiet.

Hovedredningssentralen sendte ut nødmelding via Tjøme Radio, som ble oppfattet av en fritidsbåteier som befant seg bare minutter unna. Båteieren dro til havaristedet og fikk reddet piloten.

Båteieren er Geir Johansen fra Halden. Johansen så ikke styrten, men fant piloten der han klamret seg fast til vraket av mikroflyet.

– Han var jo våt, så det var tungt å få ham om bord.

Geir Johansen

Geir Johansen var tilfeldigvis ute med båten sin i området

Foto: Martin Tangen Schmidt / NRK

Reddet liv

Politiets innsatsleder skryter av Johansen.

– Han har gjort en fabelaktig innsats. Alene klarte han å få piloten opp i skøyta, og inn til kai. Det står det respekt av. Han har reddet et liv i dag, forteller Knoff Næss.

Da piloten ble plukket opp hadde han brudd i et ben og smerter i brystet. Han er nå fraktet med luftambulanse til sykehus i Fredrikstad.

Flyet hentet opp

Redningsskøyta Horn Flyer rykket ut for å hente opp mikroflyet. Flyet har en vinge som ligner på en hangglider og en kropp som ligner på en båt.

Alene i flyet

De første meldingen kom fra HRS Sør-Norge om at flyet hadde styret i kilen. Kort tid senere ble det opplyst at en fritidsbåt i området hadde plukket han opp.

Da redningsmannskaper kom frem, snakket de med mannen, som sa han hadde vært alene i flyet da ulykken skjedde.

Til tross for at mannen sa han var alene, dro nødetatene til stedet og søkte blant annet med Sea King.

Microfly styrtet i Svalerødkilen

UTRYKNING: Sea King og nødetatene dro ut til Svalerødkilen utenfor Halden etter at et mikrofly styrtet like etter klokka 14.

Foto: Andreas Utberg

Laster kart, vennligst vent...

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Kjørte ruset i 130 kilometer timen

    En 46 år gammel mann kjørte motorsykkel i amfetaminrus i 130 kilomter i timen. Kjøringen fant sted på E6 i Ski i midten av september. Fartsgrensen på stedet er 110. Fredrikstad tingrett har gitt 46 åringen en betinget dom på fengsel i 30 dager. Mannen må betale en bot på 10.000 kroner, og han mister førerkortet for en periode på 15 måneder.

  • – Rammer matproduksjonen vår

    – Regjeringas landbruksmelding vil få store konsekvenser for Østfold over tid og rammer matproduksjonen i distriktet kraftig, det mener leder i Østfold Bondelag, Martha Mjølnerød. Landsbruksmeldinga, som ble lagt fram i dag, legger rammer for framtida. Blant annet ønsker Regjeringa å fjerne målet for økologisk matproduksjon, de vil ha mer konkurranse, større gårdsenheter og kutte i melkekvotene. Landbruksmelding skal vedtas av Stortinget.