NRK Meny
Normal

Prolaps førte til elbil-suksess

En prolaps i ryggen førte til et lite elbil-eventyr i Moss. Det har blitt noen utgaver av barne-elbilen «TiMi» i løpet av de siste årene.

Pensjonister bygge elbiler til barn

Her legges siste hånd på verket. Fra venstre Terje Janitz, Terje Samuelsen og Kai Janitz.

Foto: Camilla Næss / NRK

Da Terje Samuelsen fikk prolaps hadde absolutt ikke lyst til å tusle rundt å vanne blomster. Han begynte å bygge en bil til barnebarnet. Det var begynnelsen på et lite eventyr.

Sammen med tre kamerater, Kai Hermansen og Kai og Terje Janitz, bygger han biler i Årvollskogen i Moss. De fire har samlet nær et par hundre års erfaring i ulike fag, blant annet som verktøymaker, elektroingeniør, maskintekniker, maskinkonstruktør, interiørarkitekt og bedriftsøkonom.

Har bygget biler i fem år

Kai Hermansen

Kai Hermansen.

Foto: Camilla Næss / NRK

De siste fem årene har pensjonistene brukt sin erfaring til å bygge elbilen «TiMi» for barn i alder fire til sju år.

– Det er en typisk 1930-modell, det er en kabriolet eller roadster. Men det kan ikke være noen Ford eller Chevrolet eller hva det skulle være, for da ville jo bransjen plutselig stå i døra, sier Terje i det han viser fram «TiMi».

Den første bilen bygget han til barnebarnet. Senere har det blitt flere biler. Den siste versjonen er mer avansert. Med hjelp av venner og bekjente i alle ledd har det blitt mange «TiMi»-biler, og alt er spesiallagd. Alt er laget i Østfold. Alt utenom tuta, som er fra Kina.

Bilen er i halv størrelse, 170 centimeter lang og den veier rundt 50 kilo. Toppfarten er i underkant av fem kilometer pr. time.

– Det ender at Kai Janitz våkner om natta og kommer på smarte ting og så kommer han her på morgenen og så må vi gjøre om alt sammen igjen, sier Samuelsen.

Ingen stempling

– Her kommer vi om morgenen og har med matpakke og er her til sånn tre-firetiden. Noen stikker av litt tidligere, men da har de med seg melding hjemmefra, sier han.

– Jeg kommer når det passer meg. Vi slipper å stemple. Vi kommer når vi vil og går når vi vil, sier Kai Hermansen.

Disse karene har ikke tenkt å slappe av helt ennå.

– Slappe av kan du gjøre mye seinere. Vi er ikke sikre på når det er, men det er mye seinere, sier Terje Samuelsen.

Terje Samunelsen bygger el-biler

Terje Samuelsen kan konstatere at det har blitt flere TiMi-biler.

Foto: Camilla Næss / NRK

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Elektronisk utstyr beslaglagt

    En Oslo-mann i 40-årene ble tatt for smugling av mobiltelefoner og annet elektronisk utstyr for over 200.000 kroner i går ettermiddag. Han ble stanset på fylkesvei 126 ved Trosterud i Rømskog. Mannen påsto at varene lå i bilen også da han kjørte ut av landet. Varene er foreløpig beslaglagt, og forholdet er politianmeldt.

  • Første fyrverkeribeslag er gjort

    Tollerne på Svinesund gjorde sesongens første beslag av fyrverkeri i går ettermiddag. En mann i slutten av tenårene, bosatt i Sogn og Fjordane, ble tatt med 61 pinneraketter og seks fyrverkeribatterier. Mannen hadde også med seg en del snus og alkoholholdig drikke som han også måtte levere fra seg.

    Fyrverkeribeslag Svinesund
    Foto: Tollregion Øst