NRK Meny
Normal

Pendling gjør folk positive til større kommuner

Mange reiser ut av kommunen for å arbeide, handle eller gå på konsert. Det kan være grunnen til at stadig flere er positive til kommunesammenslåing.

Moss

Dette skiltet kan bli flyttet i overskuelig framtid.

Foto: Trond Øyvind Karterud / NRK

– Mange bruker tilbud utenfor sin egen kommune. Derfor er flere positive til å slå sammen kommuner.

Det tror Torleif Gjellebæk, som prosjektleder for kommunereformen i Østfold.

En meningsmåling i Mosse-regionen viser at stadig flere er positive til kommunesammenslåing. Undersøkelsen, som er gjort for kommunene i regionen, viste at det for første gang er målt et klart flertall som er positive til kommunesammenslåing i Rygge. I Våler er det nesten likt mellom tilhengere og motstandere av sammenslåing.

Vi bruker et større område

Thorleif Gjellebæk

Torleif Gjellebæk er prosjektleder for kommunereformen i Østfold.

Foto: Martin Tangen Schmidt/NRK

– Jeg tror folk flest i det daglige liv bruker et større geografisk område enn kommunen de bor i. Mange arbeider i en annen kommune enn der de bor, de benytter seg av kulturtilbud og handler utenfor egen kommune, sier Gjellebæk.

Han mener at spesielt det at mange reiser ut av kommunen for å gjøre innkjøp har betydning.

– Jeg tror at folk flest forstår at det er viktig å ha myndighet som bestemmer over et område som kanskje er på størrelse med det de opplever som sitt funksjonelle geografiske område, som vi kaller det i reformen, sier han.

Spår forandringer i Østfold

Gjellebæk tør ikke å si hvor omfattende endringer det blir i Østfold, men han tror på sammenslåinger i fylket. Han er sikker på at det vil skje på landsbasis.

- Jeg tror at kommunekartet i Norge kommer til å forandre seg mer enn det har gjort siden 1964, er tipset fra Gjellebæk.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Sesongen over for Halden

    Haslum går til semifinalen i NM-sluttspillet i håndball etter å ha slått Halden 34-29 i den siste kvartfinalekampen. Dermed er sesongen over for Halden.