NRK Meny
Normal

Pendlerne tviler på tog-tiltak

Willy Frantzen, som leder Pendlerforeningen i Østfold og Akershus, blir ikke beroliget av planen for å unngå nytt togkaos til vinteren.

Leder av pendlerforeningen i Østfold Willy Frantzen

Frantzen tviler på at det er nok med de varslede tiltakene. Han etterlyser heller et større løft for norsk jernbane.

Foto: Holm, Morten / Scanpix

Forrige vinter var punktligheten på 75 prosent langt unna NSBs mål om at ni av ti tog skal gå i rett tid. Pendlerne var i harnisk og NSB-ledelsen fikk gjennomgå.

Denne vinteren mener NSB at de er mye bedre forberedt. På en pressekonferanse i dag orienterte konsernsjef i NSB, Einar Enger og Jernbanedirektør Elisabeth Enger om tiltakene som er satt i verk.

Større verkstedkapasitet, egne tineanlegg, økt bemanning og bedre informasjon til de reisende er blant tiltakene NSB legger i potten.

Etterlyser større løft

Willy Frantzen, som representerer pendlerne på Østfoldbanen, er ikke overbevist om at tiltakene vil strekke til.

– Det er nok bare et spørsmål om tid for togtoppene på nytt vil være inne på teppet til samferdselsministeren, sier Frantzen til NTB.

Frantzen tviler på at det er nok med de varslede tiltakene. Han etterlyser heller et større løft for norsk jernbane.

– Det er bare å se på økningen i antallet reisende som er ventet de kommende årene, sier han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Pressekonferanse om jernbanetiltak til vinteren

Statsråd Magnhild Meltveit Kleppa (Sp, t.v.) deltok da NSB og Jernbaneverket mandag orienterte om tiltakene som er satt i verk foran vinteren. Konsernsjef Einar Enger i NSB (sittende til høyre) og Jernbanedirektør Elisabeth Enger (stående bak) orienterte.

Foto: Holm, Morten / Scanpix

Kan ikke love bedring

Jernbaneverkets tiltakspakke til 70 ekstra millioner omfatter blant annet økt bemanning, egne snøkoordinatorer på togledersentralene og såkalte klumpvakter som skal fjerne isklumper i sporvekslerne.

Kritiske sporvekslere skal varmes opp bedre, og nye maskiner til en verdi av 40 millioner kroner skal settes i drift.

– Vi har flere folk, nyere maskiner og bedre toglinjer enn forrige vinter. Tøft vintervær vil også i år kunne gi driftsforstyrrelser, men nå kan vi sørge for at togene raskere kommer i rute igjen, sier jernbanedirektør Elisabeth Enger.

Kleppa fornøyd

Samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) sier hun er godt tilfreds med tiltakene fra NSB og Jernbaneverket. Ifølge Kleppa var det mangel på planer og forberedelser i fjor.

– Jeg er helt overbevist om at disse tiltakene vil gi bedre punktlighet i togtrafikken enn hva som var tilfellet forrige vinter. Forberedelsene er det ingenting å si på. Uroen som henger igjen, er graden av snø og kulde som vinteren vil by på,
sier Kleppa.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Se TV-nyhetene 22.55

  • Sparta tap

    Det ender til slutt 3–5 mellom Sparta og Lillehammer. Dermed leder Lillehammer 3–0 i kamper, og Sparta må vinne de fire neste for å nå finalen i sluttspillet.