NRK Meny
Normal

Påstand om fengsel etter dødsbrannen

Mannen som er tiltalt for å ha forårsaket dødsbrannen i Rakkestad bør dømmes til fengsel i åtte måneder, hvorav halve dommen gjøres ubetinget. Det var påstanden fra aktor Morten Lunden i Sarpsborg tingrett i ettermiddag.

Boligbrann i Rakkestad

En 35 år gammel står tiltalt i Sarpsborg tingrett etter brannen i Rakkestad i januar i fjor.

Foto: Kristoffer Bjørglund

Tiltaltes tre år gamle datter og samboer døde i brannen i Rakkestad i januar i fjor.

– Det er en type sak hvor begge parter er hardt rammet, sier Lunden i en kommentar.

Han ba om at tiltalte dømmes for grov uaktsomhet i henhold til tiltalen. Samtidig mener Lunden at tiltalte kan søke om kombinert soning og behandling.

Bistandsadvokat Elna Kristin Holbye la ned påstand om at 35-åringen dømmes til å betale oppreisningserstatning på 125.000 kroner til hver av de etterlatte, samboerens mor og far. I tillegg la hun ned påstand om at mannen dømmes til å betale erstatning for utlegg på i underkant av 50.000 kroner.

– Ikke grov uaktsomhet

Mannens forsvarer, advokat Tone Monclair, ba om at tiltale dømmes på mildeste måte. Hun avviste i sin prosedyre at det dreier seg om grov uaktsomhet.

– Det å sette på feil kokeplate og forlate kjøkkenet i en periode er uaktsomt og klanderverdig. Men det kan ikke betegnes som grovt uaktsomme handlinger, mente Monclair.

Hun legger til at saken fikk et dypt tragisk utfall, men selve handlingen er likevel ikke grovt uaktsom.

Ønske om behandling

– Nå får din klient dommen på fredag. Hvordan blir dette for ham framover?

– Å gå å vente på en straffesak av denne karakter har vært en enorm belastning for ham. Det å få en dom på fredag vil være et viktig kapittel. Så får vi se hva dommen lyder på, og hva som skjer videre. Det har vært to tunge dager. Det er klart det har vært tøft for min klient å komme gjennom disse dagene i Sarpsborg tingrett, men det gjør at han kan sette en strek for prosessen så langt, sier Monclair.

Hun legger til at det er viktig at dommen som kommer kan tilpasses det behandlingstilbudet mannen har i dag.

Dom i saken ventes fredag.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Bøndene krever 1,8 milliarder

    Bøndene krever 1,8 milliarder kroner i årets jordbruksoppgjør. -Det er det som må til for at bøndene skal ta igjen inntektsgapet, sier leder av Østfold bondelag Arild Uvaag. Tall fra 2016 viste at bøndene hadde en gjennomsnittlig inntekt på 330.000 kroner per årsverk før skatt. Landbruksmeldinga fra i fjor gir klare føringer, mener Uvaag.

  • Mann dømt for overgrep

    En 30 år gammel mann fra Moss er dømt til sju måneders fengsel for blant annet å ha fått en femten år gammel jente til å utføre seksuelle handlinger med seg selv foran et webkamera. Mannen er også dømt for å ha fått en tretten år gammel jente til å sende ham nakenbilde av seg selv. Mannens datamaskin og mobiltelefon er også inndratt.