NRK Meny
Normal

Pass på at juleposten kommer frem i tide

Mye skal rekkes før jul, og en del utsettes til siste øyeblikk. Men om du skal sende gaver eller julehilsener med posten må du passe på nå.

Julegaver

Om du ikke vil at julegavene og julekortene skal komme frem i starten av januar bør du holde postens frist.

Foto: Posten Norge AS

På postdistribusjonen i Fredrikstad står nå kasser på kasser med brev og pakker. Her jobber de ansatte på spreng for å få juleposten frem før jul.

– Foreløpig har vi full kontroll. Det drar seg vel til i slutten av uka, og fra mandag er vi i full kjør tenker jeg, sier distribusjonsleder Henning Nøklebye.

Millioner av brev og pakker

Henning Nøklebye

Distribusjonssjef Henning Nøklebye forteller at de har travle dager foran seg.

Foto: Privat

Ifølge tall fra Posten sender nordmenn 7,1 millioner pakker i desember. Bare de to siste ukene før jul poster vi 35 millioner brev og pakker.

Nå merkes det godt at det nærmer seg jul.

– For hver dag som går blir det mer og mer av netthandel og småpakker. Det merker vi en kraftig økning på, sier Nøklebye.

Om du skal sende en pakke til et familiemedlem har du fortsatt tid på deg.

– Du bør sende den før den 16. desember. I Norge og Norden er det fristen. Skal du lenger ut i Europa er det den 10. desember, sier Nøklebye.

– A-post skal normal nå frem fra dag til dag. Men det er fint om man regner en dag eller to ekstra i jula.

Pass på riktig adresse

Pakker hos posten

I desember sender vi over sju millioner pakker.

Foto: Kim Nystøl / NRK

Men om du skal sende en gave eller hilsning til familie i Amerika, er du nok for sent ute allerede, forteller distribusjonssjefen.

Hos Posten ser de at det stadig dukker opp flere pakker kjøpt på nett. Men noe som blir mer sjeldent er de gammeldagse julekortene med håndskrift og frimerke.

– Det blir det mindre og mindre av. Nå ser det mer ut som at folk sender julekortene sine i mindre konvolutter.

Selv om fristen for å sende av gårde juleposten er den 16., forventetes det at 17. til 21. desember blir de mest hektiske dagene.

Og pass på at adressen er riktig. Over ti prosent av all post har feil adresse, og det øker i jula på grunn av gamle adresselister.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Ber folk unngå å bruke vannspreder

    Hobøl Vannverk ber på sin Facebook-side folk om å unngå å bruke vannspredere og svetteslanger, skriver Smaalenenes Avis. Vannverket viser til at det for tiden er stort vannforbruk og at de må sikre at de har nok vann om noe uforutsett skulle oppstå.

  • Se 22.55-nyhetene

    Programleder: Bengt-Eigil Ruud