NRK Meny
Normal

Håper ny teknologi kan oppklare drapet på moren

Drapet på 76 år gamle Marit Ødegaard fra Ørje ble aldri oppklart. Nå har Østfold politidistrikt tatt kontakt med Folkehelseinstituttet for å få en ny vurdering av DNA-spor som ble funnet på åstedet.

Bente Ødegaard Fjeld

Bente Ødegaard Fjell fant moren sin drept for 15 år siden. Hun håper at ny teknologi kan føre til at drapsmannen blir tatt.

Foto: Sara Vilde Solås / NRK

Sent på kvelden 22. oktober 2000 ble Marit Ødegaard drept i sitt eget hjem i Ørje i Marker kommune i Østfold. Dagen etter ble hun funnet av datteren, Bente Ødegaard Fjell.

– Jeg så rett inn på kjøkkenet til høyre. Der lå mamma på gulvet med teip foran øynene, og jeg så at hun var død, forteller Bente.

Marit Ødegaard drev bensinstasjon på svenskegrensen i Ørje, og politiet tror hun ble ranet for omsetningen. Drapet ble aldri oppklart.

– Som eneste familiemedlem har jeg lest obduksjonsrapporten, så jeg vet hva som har skjedd med mamma. Jeg finner meg ikke i at drapsmannen skal gå løs, og ikke straffes for det han har gjort, sier Bente.

Ny vurdering av DNA-spor

Ørjedrapet

Ingen er foreløpig siktet for drapet som skjedde for snart 15 år siden.

Foto: NRK

Folkehelseinstituttet (FHI) utviklet en ny kjemisk prosess for å undersøke hudceller, noe som førte til en pågripelse i Kristin-saken i Larvik.

Med bakgrunn i det, har Østfold politidistrikt nå tatt kontakt med Folkehelseinstituttet for å få en ny vurdering av DNA-spor som ble funnet på stedet der Marit Ødegaard ble drept.

– Vi har bedt om vurdering av om det er grunn til å foreta nye analyser av materialet vi allerede har sendt inn. Vi har også spurt om det kan være aktuelt å sende inn materiale som vi har lagret, men som ikke er sendt inn, sier kommunikasjonsrådgiver i Østfold politidistrikt, Øysten Stavdal Paulsen til Aftenposten.

Det gir familien håp.

– Jeg synes det er bra. Det skal bli helt fantastisk å få fred, for vi tenker på det hele tiden, sier Bente.

Ørjedrapet

Marit Ødegaard ble drept i sitt eget hjem i 2000.

Foto: NRK

Håper på oppklaring

En mann som da var i slutten av 30-årene ble siktet for drapet, men politiet fant ikke tekniske beviser som knyttet ham til saken. Det ble aldri reist tiltale mot han, og han fikk erstatning for straffeforfølgelsen.

Bygdefolket har vært preget av drapet og av at gjerningsmannen aldri ble tatt.

Agnar Husebråten

Agnar Husebråten var ordfører i Marker da Marit Ødegaard ble drept.

Foto: Birger Kjølberg / NRK

– Hvem var det som drepte Marit? Det spørsmålet har vi hatt i mange år, sier Agnar Husebråten, som var ordfører i Marker kommune da drapet skjedde.

– Det var en sak vi absolutt ikke forventet. Der var et sjokk for hele befolkningen.

15 år i uvisshet er nok, synes datteren. Nå håper hun at det kanskje kan komme svar på hvem som sto bak ugjerningen.

– Det er ikke noe vi ønsker mer enn at han skal straffes og få sin dom. Jeg har vært tålmodig og har tid til å vente, bare han blir tatt. Men nå har jeg en bedre følelse, sier Bente.


Drapet på 76 år gamle Marit Ødegaard ble aldri oppklart. Nå har Østfold politidistrikt tatt kontakt med Folkehelseinstituttet for å få en ny vurdering av DNA-spor som ble funnet på stedet.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Sarpsborg innebandy-kvinner ute

    Sarpsborg tapte to kamper og spilte en uavgjort i helgens NM-sluttspill i innebandy. Dermed går de ikke til NM-semifinalen.

  • Slevik til semifinale

    Slevik slo Gjelleråsen for trede gang denne uka og er klare for semifinalen i NM-sluttspillet i innebandy. Kampen endte 6-4, etter at Fredrikstad-laget lå under 4-1 i andre periode.