Hopp til innhold

Påpekte alvorlige sikkerhetsmangler i 2014: – Nesten utrolig

I 2014 skrev Statens strålevern en knusende rapport om sikkerheten ved Halden-reaktoren. Derfor ser de ekstra alvorlig på gårsdagens radioaktive lekkasje.

Åpen dag ved Halden-reaktoren

UTSLIPP: Selve lekkasjen ved Halden-reaktoren er ingen trussel for verken naturen eller folk i Halden. Likevel har Statens strålevern åpnet to tilsynssaker.

Foto: Magnus brenna-Lund / NRK

Direktør i Statens strålevern, Per Strand.

ALVORLIG: Avdelingsdirektør Per Strand og Statens strålevern har hatt et spesielt øye på Halden-reaktoren i to og et halvt år.

Foto: Helge Tvedten / NRK

– Vi er på ingen måte fornøyd, spesielt ikke ettersom vi har jobbet intensivt med å få til en bedre sikkerhetskultur, sier avdelingsdirektør Per Strand i Statens strålevern.

29. april 2014 la Statens strålevern frem en rapport om sikkerheten ved atomreaktoren i Halden. Der var de krystallklare på at sikkerheten ikke var god nok på flere områder.

«Helhetsinntrykket er at det finnes alvorlige mangler i ledelsessystemet og spesielt i styringen av virksomheten og oppfølgingen av avvik», het det i rapporten. Videre sto det at det gis «inntrykk av at det ikke foreligger en helhetlig ledelsesstyrt sikkerhetskultur».

I alt rapporterte de 13 avvik.

Siden den gang har Institutt for Energiteknikk (IFE), som driver reaktoren, vært under «intensivt tilsyn».

– Vi bruker mye tid på IFE for tiden. Det er gjort tiltak, men at dette kunne skje nå er nesten litt utrolig. Vi må til bunns i denne saken, sier Strand.

Varslet etter 20 timer

Det var klokken 13.45 mandag at det begynte å lekke radioaktiv jod i gassform. Selv om utslippet ikke var stort, ble de ansatte evakuert og reaktorhallen stengt.

Men selv om det fortsatte å lekke radioaktivitet helt frem til tirsdag formiddag, gikk det 20 timer før Statens strålevern og ledelsen ved IFE ble varslet om hendelsen. Dette er stikk i strid med rutinene, som sier at det skal varsles om utslipp umiddelbart.

Strand vil ikke konkludere om det er noen sammenheng mellom sikkerhetssviktene de fant i 2014 og det som skjedde nå.

– Det er vi som er øverste tilsynsmyndighet, og de må be om godkjennelse hos oss for at reaktoren skal komme i drift igjen.

– Kan det skje at den blir stengt?

– Det er for tidlig å si. Vi må samle informasjon om hva som har skjedd, sier Strand.

– Har gjort mye

Forskningsdirektør Atle Valseth ved IFE ble ikke varslet om det som hadde skjedd ved reaktoren i Halden før det hadde gått mer enn 20 timer.

Han legger ikke skjul på at han likte dette dårlig, og har ikke noe godt svar på hvordan det kunne skje.

Forskningsdirektøren mener imidlertid at mye er gjort med sikkerhetsarbeidet ved reaktoren i siden Statens strålevern satte dem under intensivt tilsyn.

– Vi har lukket de fleste avvikene. De var inne på elementer i tilsynet som gikk blant annet på sikkerhetskultur og håndtering av avvik. Det er for tidlig å svare på om det er noen kobling mellom det som ble påpekt den gang og det som skjedde denne gang, sier Valseth.