Organisasjonen Grønn Hverdag holder nemlig kurs for at ansatte på skoler og i barnehager skal lære seg å bruke grønnsaker som dyrkes i en skolehage.
- Tenk om hver skole kunne fått sin egen grønnsakshage, sier Reidun Sørli i Grønn Hverdag.
Raskt og billig
- Det er så enkelt å dyrke gresskar, så dette kan alle klare. Så kan vi lære lærerne hvordan de kan anvende dette overfor ungene. Dette er mat som er både rask og billig å lage, sier Sørli entusiastisk.
På skolekjøkkenet på Borge skole i Fredrikstad er kokk Bård Greni igang med å lære bort hvordan man behandler et gresskar.
- Bruk skjeen til å grave ut det som ikke skal være der. Etterpå skal gresskar-kjøttet kuttes opp, formaner Greni.
- Barna elsker pannekaker!
Jan Kåre Fjeld jobber på Borge skoles natur-SFO, og ble begeistret.
- Dette skal jeg teste ut sammen med "barna mine" på SFO. Vi har allerede en skolehage, men foreløpig er det mest poteter. Vi må nok utvide, smiler Fjeld.
- Pannekaker er jo kjempepopulært blant de unge uansett. Så det skal bli spennende å se om de liker de nye variantene, sier Anne Skauen.
Speltpannekake med gresskar og plukket høne
2 stk egg
150 gr spelt
2,5 dl melk
2 ss smeltet smør
salt og nykvernet sort pepper
Rør sammen alle ingrediensene og la dem svelle. Stek så tynne, små pannekaker.
1/2 stk kokt høne plukkes
200 gr gresskar som er kokt til puré (melk og gresskar)
1 stk avocado i terninger
1/4 stk lime (press ut saften)
8 stk oppdelte og rensede druer
8 stk cherrytomater delt i to
salt og pepper
Alle ingrediensene untatt gresskarpuréen blandes og smakes til med salt og pepper.
Legg ut pannekaker, smør tynt med gresskarpuré og ha over hønesalaten. Rull de sammen og fest dem gjerne med en pinne.