NRK Meny
Normal

Slik unngår du at feriebilen blir en dødsfelle

Trygg Trafikk-sjefen har tre enkle huskeregler til deg før du pakker bilen før ferieturen.

Pål Gunnar Mathisen
Foto: Kathrine Brønn / NRK

Om turen går til hytta, campingplassen eller et annet sted, så lønner det seg å starte den med god planlegging, sier Paal-Gunnar Mathisen i Trygg Trafikk Østfold.

Ferieturen starter når du forlater hjemmet, ikke når du er framme på hytta. Ha med drikke i bilen, sørg for at alle kan få frisk luft. Hvis stressfaktoren stiger, ta en pause. Sikre barna med stramme belter, og sørg for at de har noe å fordrive kjøretiden med.

Og når det er DU som er i ferd med å bli litt hissig inne i den varme, bråkete, fullstappede feriebilen?

– Da er det bare å stoppe. Ta et par turer rundt bilen for å kvitte deg med frustrasjonen.

Og så til selve trikset: Å få pakket ned alt det en skal ha med seg. Som jo må skilles fra det man egentlig trenger.

– Vi tar selvfølgelig mes langt mer enn vi faktisk trenger på tur, sier Mathisen.

– Det viktige er å huske det følgende:

Mathisen og koffert

Kofferten. Som regel stor og tung. Du vil ikke at den skal ta av under en nedbremsing, vil du vel?

Foto: Kathrine Brønn / NRK

Legg de tunge tingene først inn, innerst og nederst. Kofferten er gjerne tyngst, det er veldig greit å få dyttet den inn til veggen. Da kommer den ikke skytende framover hvis det blir en kraftig oppbremsing.

Husk at når du fyller bilen blir den tyngre, og dét endrer kjøreegenskapene. Tenk på å fordele vekten jevnt, og ikke glem å ta med at far og mor foran er tyngre enn barna som sitter i baksetet.

Sikre løse gjenstander, spesielt i kupeen. De er det mange av, brusflasker, mobiltelefoner, og mer. Og det er lett å glemme å sikre dem for en stresset feriebilist. Få de tunge gjenstandene ned på gulvet, sørg for at eventuelle videoskjermer er godt festet, og ha måter å låse ned barnas leker på. Ikke la ting ligge løst på toppen av alt annet.

En halvlitersflaske med brus kan bli et dødelig prosjektil under en kritisk nedbremsing eller en kollisjon i 60–80 km/t, minner Trygg Trafikk-sjefen om.

Det gjelder spesielt de par-tre-seks posene med matvarer som er kjøpt inn underveis til hytta.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Mange timer uten strøm

    Strømkunder i store deler av Trøgstad og 180 abonnenter i Askim må vente minst til klokka 15 før de får strømmen tilbake, skriver Smaalenenes Avis. De mistet strømmen rett etter klokka 7 i dag morges.

  • Utforkjøring i Aremark

    En person er kjørt til Sykehuset Østfold etter en utforkjøring på fylkesvei 21 i Aremark. Ulykken skjedde omtrent én kilometer nord for Fjell bru. Det er glatt vegbane på stedet, melder politiet.