NRK Meny
Normal

Padlet ned Glomma i hjemmelaget kano

Tre rakstinger og en sarping kom i går hjem etter årets utfordring - en 154 kilometer lang tur nedover Glomma i en hjemmelaget kanomaran.

Kanomaran

KANOMARAN: Stian Malm, Kent-Rune Kraugerud og brødrene Glenn-Vidar og Svein-Erik Fosser på Glomma.

Foto: Rune Fredriksen / NRK

I fjor padlet de fire Haldenvassdraget og Rakkestadelva. I går gjennomførte kompisgjengen et litt mer ambisiøst prosjekt - ned Glomma fra Minnesund til Sarpsborg.

Gode minner

Glenn-Vidar Fosser, Stian Malm, Svein-Erik Fosser og Kent-Rune Kraugerud hadde planlagt å bruke seks dager på turen ned Norges lengste elv, men de endte opp med å bruke kun fem dager på den 154 kilometer lange strekningen.

– Vi tar med oss mange gode minner fra denne turen, sier Glenn-Vidar Fosser.

– Turen var kjempefin, men da vi fant ut hvor tøff Vrangfossen var, ble vi litt i tvil, sier Stian Malm.

Vrangfossen var tidligere den lengste fossen i Glomma. Før i tiden hadde denne et fall på 13 meter ved normal vannføring. I dag er det bare et lite fall igjen, men strømmen er fremdeles sterk.

Men kompisgjengen kom seg helskinnet gjennom Vrangfossen, og det til deres store begeistring.

– Ned Vrangfossen var litt av et kick. Det var helt sykt, utbryter gutta, som måtte kjempe med nebb og klør mot fossens styrke.

Padlet på Glomma

FERDIG: NRK møtte Østfoldgjengen etter endt padletur.

Foto: Rune Fredriksen / NRK

Varm ankomst

Da guttene ankom Sarpsborg ble de møtt av kjente og kjære.

– Da vi kom tilbake hadde familiene våre møtt opp med både musikk, flagg og champagne. Det varmet noen hjerter, etter å ha sittet i denne kanoen med disse folka i fem dager, forteller Glenn-Vidar Fosser.

Guttene har ikke planlagt hvor neste tur vil finnested, men èn ting er sikkert - det blir en neste tur.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Ny smuglertrend mener tollerne

    Sju polakker ble stoppet på grensa ved Svinesund med kort tids mellomrom i helgen, alle med for mye alkohol i bilene. Sjåførene ble pågrepet og varene inndratt. Kontorsjef i Tollregion Øst-Norge, Wenche Fredriksen sier dette er en ny trend å smugle på. -Stadig oftere blir smuglervarene fordelt på flere biler slik at mengden i hver bil blir mindre. – Til sammen beslagla vi over 1200 liter alkohol i disse bilene, men i hver bil var det ca. 200 liter. – Smuglerne tenker kanskje det er enklere å slippe unna kontroller på denne måten sier Fredriksen.

  • Forsøkte smugle valper

    5 hundevalper av typen Mops ble i helgen forsøkt smuglet over grensen på Svinesund. Tollvesenet kom over valpene da en ungarskregistrert bil ble stoppet i en rutinekontroll. Dette var valper som skulle selges i Norge sier Wenche Fredriksen, kontorsjef i Tollregion Øst-Norge. Valpene ble levert til Mattilsynet.