NRK Meny
Normal

Padler seg rusfri

Jan Erik Jingo Johannessen har ruset seg i 15 år. Nå drar han på tur – en tur som kan bli hans viktigste noensinne.

Jan Erik Johannessen

RUSFRI: I tre måneder skal Jingo bo ved idylliske Vansjø i Østfold. Målet er å bli rusfri.

Foto: Aas, Vegard M. / NTB scanpix

Skyene har omkranset formiddagen på Store Kvernøya i Vansjø utenfor Moss. Men én mann har ingen planer om å forlate øya med det første.

I en blå t-skjorte har Jingo, som han kalles, nettopp startet med dagens gjøremål. I tre måneder skal 31-åringen bo ute i naturen, i håp om å bli rusfri. Der vil også padling spille en viktig rolle.

– På tide å snu om livet

I 15 år har han ruset seg, og nå har Jingo fått nok.

– Jeg blir 32 år i august. Jeg har surret for lenge. Jeg har to barn, og kan ikke holde på sånn lenger. Jeg har ikke vært der for barna mine, og det er på tide å snu om livsstilen.

Jan Erik Johannessen
Foto: Petter Larsson / NRK

Jingo har skapt medieinteresse både lokalt og nasjonalt, men han innrømmer at han liker best å være for seg selv.

– Jeg er ikke så flink til å vise følelser. Jeg liker ikke å gråte foran andre for eksempel. Her ute er jeg fri, og jeg pleier å snakke til trærne. De svarer ikke, men jeg føler at trærne lytter til meg, sier han.

God tur fra statssekretæren

Statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet, Anne Grethe Erlandsen, ønsker Jingo god tur, og sier at han man må ta med mye myggspray.

Anne Grethe Erlandsen

GOD TUR: Statssekretær i Helse og omsorgsdepartementet, Anne Grethe Erlandsen.

Foto: NRK

– Hvis denne turen hjelper ham til å bli rusfri, er det veldig bra. Folk har sine rehabiliteringsmetoder, og hvis denne metoden funker for ham, så er det flott. Jeg ønsker ham noen fine måneder, sier Erlandsen.

Metadon

Nå går Jingo på metadon, men målet er å halvere dosen innen oktober.

– Det målet vet jeg at jeg kan nå. Jeg vil slutte helt, men mitt første mål er å halvere dosen, så får vi ta det deretter.

På øya har han både rigget seg til med et telt, stormkjøkken, og et lite toalett, for her skal han bo i hele tre måneder.

Jan Erik "Jingo" Johannessen

OPPVASK: Jingo tar oppvasken i Vansjø.

Foto: Petter Larsson / NRK

Og mossingen er heller ikke redd for å falle tilbake når turen hans er over.

– Nå har jeg innstillinga, nå har jeg viljen. Jeg er så lei det gamle livet, jeg har ikke lyst til å leve det lenger. Når man først skal ruse seg, så kan man ruse seg på naturen. Det er ti ganger bedre, avslutter han, mens han setter seg i kanoen for dagens første padletur.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Farlig tankbil stanset på grensen

    En tankbil full av diesel ble stoppet i en kontroll på Svinesund i går kveld. Bilen hadde store mangler på bremsene og i tillegg ødelagt dekk. Folk fra Statens vegvesen satte hjullås på bilen for å hindre videre kjøring før de tekniske manglene er utbedret.

    Tankbil med hjullås
    Foto: Statens vegvesen
  • Sarpsborg har solgt midtbanespiller

    Olav Øby har signert en kontrakt med 1. divisjonsklubben Kongsvinger. Det melder Sarpsborg 08 på sine nettsider. – Det er ikke snakk om store summen. Den er vel egentlig som symbolsk å regne, for vi unner Olav dette. Han fortjener å være i en klubb som satser på ham, sier sportssjef Thomas Berntsen i Sarpsborg 08.