Hopp til innhold

På jakt etter 1700-talls vrak

Historikere og dykkere leter etter et 20-talls svenske skip, som ble senket utenfor Strømstad.

Dykker

JAKTER PÅ HISTORISK SKATT. Rundt 20 skip ligger på havets bunn rett utenfor Strømstad by, og til høsten starter dykkerne jakten.

Foto: Robert Staven/Gjermund Semmen/Hallgeir Revhaug

Nordmenn og dansker har gjennom historien hatt mange stridigheter med Sverige.

Etter den svenske krigerkongen Karl XIIs fall i Halden i desember 1718 fortsatte urolighetene. I juli 1719 lå en dansk flåtestyrke utenfor Strømstad klar til å angripe.

Svenskene skjønte at de var underlegne, og fremfor å miste skipene med utstyr og våpen til den danske flåten, senket de en liten armada av sine egne skip.

Les også:

Stor historisk skatt på havets bunn

Rundt Furholmen, rett utenfor gjestehavna i Strømstad, ble 14 fullastede transportskip, to våpenbestykkede prammer og flere andre mindre skip senket.

Transportskipene var lastet til randen av mat- og utstyrsforsyninger, og om bord var også kanoner, kuler og krutt. Det var utstyr, som var hentet fra Sundsborg ved den norske grensen, etter at felttoget mot Norge ble avbrutt, da Karl XII ble drept i Halden, skriver Bohuslänningen.

– Vi har ønsket å lokalisere vrakene lenge, men vi har rett og slett ikke rukket å ta tak i vrakene ved Strømstad. Men nå kan vi gjøre det på eget initiativ i samarbeid med flere andre, sier Thomas Bergstrand, prosjektleder ved Bohusläns museum, til Bohuslänningen.

Berget 100 kanoner

Seilskip

SENKET AV FRYKT. Da svenskene skjønte de var underlegne den danske flåtestyrken ble det gitt ordre om å senke skip med alt utstyr og last ombord.

Foto: Rainer Prang / NRK

På 1880-tallet ble en del artilleri og ammunisjon berget fra skipene. Det var det lokale selskapet Strömstads dykarebolag.

Av avisartikler fra 1880-tallet heter det at etter tre sesonger hadde dykkerne plukket opp 100 kanoner, mengder med kanonkuler, bomber, blykuler og masse annet utstyr.

Nå skal moderne teknologi settes inn i jakten på det som fortsatt finnes på bunnen ved Furholmen.

Starter til høsten

– Vi fotograferer havbunnen fra overflaten og analyserer bildene, sier Bergstrand til Bohuslänningen.

Han forteller at man hele tiden har manglet eksakt posisjon for skipene, men han sier at det ikke er tvil om at skipene ligger i området som nå skal granskes.

Prosjekteier er Bohusläns museum, länsstyrelsen Västra Götaland og miljøkonsulentselskapet Medins biologi AB. Det skal også samarbeides med Strømstad historiske forening, Strømstad museum og Kustbevakningen.

Denne uka skal området ved Furholmen skannes, og i neste fase kommer man til å starte arbeidet der bildene viser at det kan være mest interessant.

Dykkingen er påregnet å starte kommende høst.