NRK Meny
Normal

Ordførere på barrikadene mot kutt i politiet

Ordførerne i Indre Østfold reagerer kraftig på kutt i Follo-politiet.

Nedbemanning i politiet

Nedbemanning i Follo-politiet.

Foto: Erik Engen / NRK

Omorganiseringen av politiet har gått bra hos oss, men når denne prosessen nå påvirkets av kutt, nedskjæringer og dårligere rammer, så blir det dramatsik.

Ordfører Georg Stub (H) / Østlandets Blad
Politimester i Follo politidistrikt Arne Jørgen Olafsen

Politimester Arne Jørgen Olafsen.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX
Trygve Westgård, Arbeiderpartiet Askim

Ordføreren i Askim, Trygve Westgård (Ap)

Justisminister Knut Storberget (Ap)

Ordførerene la frem sin bekymring for justisminister Knut Storberget.

Foto: Thomassen, Christian / SCANPIX
Georg Stub

Ordfører Georg Stub.

Ordfører Johan Alnes

Ordfører Johan Alnes.

Foto: Ås kommune
Politi i Mysen

Politi i Mysen.

Foto: , Vidar Tangerud

Ifølge politimester, Arne Jørgen Olafsen, skal 15,9 årsverk bort i løpet av 2011.

– Vi er bekymret

Ordføreren i Askim, Trygve Westgård sier han er svært bekymret for hvilke konsekvenser kuttene vil få for politi-arbeidet som skal gjøres i Indre Østfold.

– Vi er bekymret. Dette kommer til å gå utover det forebyggende arbeidet som vi var enige om at vi skulle satse på når vi la ned alle lensmannskontorene.

– Stikk i strid med det som skjer nå skulle det opprettes noen stillinger som skulle jobbe med forebyggende arbeidet, sier ordførerer Westgård til NRK.no.

Allerede er det ansettelsestopp i Follo politidistrikt. Samtidig er det kun to politidistrikt i Norge som har mindre å rutte med sammenlignet med Follo.

– Sammenligner vi oss med andre med tanke på størrelser og antall innbyggere, så mener vi at Follo faller uheldig ut i fordelingen mellom politidistriktene, sier Westgård.

– Sultefôring av politidistriktet

Follo-ordførerne reagerer samlet på beslutningen om kuttene, skriver Østlandets Blad.

Politimester Arne Jørgen Olafsen i Follo, sier til avisa at det fortrinnsvis er med naturlig avgang årsverkene skal bort, og det kan bli flere årsverk som forsvinner i løpet av året - opp mot 20 - forklarer politimesteren.

– Det blir nedbemanning på mellom 10 og 20 årsverk. Slik det ser ut nå må vi kutte 15,9 årsverk, men vi forsøker å gjennomføre dette med naturlig avgang.

Ordførerne mener dette er en sultefôring av politidistriktet. Nå ber de justisministeren bidra med mer penger. I et møte i justisdepartementet fikk ordførerne legge frem sine bekymringer.

– Vi fikk blant annet snakket om alle kostnadene som kom i kjølvannet av omorganiseringen i forbindelse med at lennsmannskontorene ble lagt ned, sier Westgård.

– Lovet å se på saken

Både lensmannskontorene i Eidsberg, Trøgstad, Skiptvet, Spydeberg og Hobøl er lagt ned og samlet til et kontor i Ski og et i Askim.

Ordførerne er usikker på hvor alvorlig initiativet deres blir tatt i justisdepartementet.

– I møtet fikk vi ikke noe mer signal fra departementet enn at de skulle se på problemstillingen. Vi ga uttrykk for at Follo er et politidistrikt som bør prioriteres. Vi er i nærheten av Oslo og har mange utfordringer i forbindelse med det.

– I Askim har vi hatt en del narkotika-utfordringer, så vi bekymres oss spesielt for at det nå skjæres ned på den forebyggende virksomheten, sier Askim-ordføreren.

Førstkommende fredag skal Follo-ordførerne møtes for å diskutere saken i et ordførermøte. Deiser til Jan Thore Nerhus uttalelser i denne saken.

Nerhus er tillitsvalgt ved politihuset i Ski, og frykter at arbeidspresset blir for stort, samtidig som politiet må legge vekk viktige saker, som følge av bemannings-reduksjonen.

– Omorganiseringen av politiet har gått bra, men når denne prosessen nå påvirkets av kutt, nedskjæringer og dårligere rammer, så blir det dramatisk. Vi snakker om et politidistrikt som allerede har kanppe ressurser, sier ordfører Georg Stub (H) i Ski kommune.

– Dette er ikke det vi ble forespeilet, påpeker ordfører i Ås, Joahn Alnes.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • – Trist for demokratiet

    Stortingsrepresentant Ulf Leirstein i Frp mener at Sylvi Listhaug er utsatt for en heksejakt som mangler historisk sidestykke. Han tror likevel at Listhaug ved å trekke seg vil styrke regjeringssamarbeidet. Hun påtar seg mer ansvar enn det hun har, mener Leirstein.

    Ulf Leirstein
    Foto: Stian Pedersen / NRK
  • Bil i brann

    Rakkestad brannvesen melder at de er på vei til en brann i en bil på Haldenveien i Degernes.