NRK Meny
Normal

– Avgjørende å komme til Sarpsborg

Tidligere Fredrikstad-spiller Øyvind Hoås forstår hva Håkon Wibe-Lund mener når han forteller om spillere som blir hetset.

Øyvind Hoås

Hønefoss-spiller Øyvind Hoås husker godt hvordan det var å spille foran Fredrikstads supportere.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Spissen spilte for Fredrikstad fra 2005 til 2007, og kjenner seg igjen i det Håkon Wibe-Lund og Geir Bakken forteller om når det gjelder hetsing av spillere.

Moldenseren sier det var avgjørende for ham å bytte klubb til Sarpsborg 08.

– Jeg har fulgt med litt på det som har blitt skrevet og jeg skjønner hva Bakken og Wibe-Lund mener. Sånn var det også da jeg var der. Når man prøver og feiler, så gjør det ikke ting enklere at man får mishagsytringer fra tribunen. For min del var det avgjørende å komme til Sarpsborg 08, og få en litt annen tankegang fra supporterne, for at jeg skulle prestere, sier han til NRK.

– Tviler

Fra tiden i FFK huskes Hoås kanskje best for å ha scoret det siste målet på gamle Fredrikstad stadion og det første målet på den nye.

I Sarpsborg rakk han å bli den nest mestscorende spilleren i klubben, bak tidligere FFK-spiller Martin Wiig, i løpet av sine fem år i klubben.

– Det er ingen fordel å få hjemmepublikummet mot seg når det går tungt. Man begynner gradvis å tvile mer og mer på seg selv. Til slutt har man ikke lyst til å prøve på ting lenger. Spiller man litt på marginer, så trenger du et publikum som hjelper deg.

Øyvind Hoås

Øyvind Hoås fra tiden i Fredrikstad. Der ble han ingen suksess og turen gikk videre til rivalene fra Sarpsborg.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

– Godt å spille borte

Hoås mener det er klart tyngst for yngre spillere å prestere når man mottar hets.

– Er man ung og vil by på noe, men misser og får hjemmepublikum mot seg, da er det tungt. Det opplevde jeg som tungt i min periode der. Man skal være ganske tøff mentalt for å la det gli forbi. For at jeg skulle ta nye steg var jeg helt avhengig av å få et nytt hjemmepublikum, sier han og legger til:

– Det er nesten så man foretrekker å sitte på benken slik at man slipper å gjøre feil på banen. Det er kanskje litt godt for fredrikstadspillerne å få spille på bortebane.

Hoås har forståelse for at fotballsupportere blir misfornøyd når laget ikke presterer. Han mener likevel det er viktig at supporterne er støttende også når det går dårlig.

– Det er viktig at hjemmepublikum støtter opp selv om resultatene ikke går veien. I situasjoner som kan være matchavgjørende, så tenker kanskje spillerne at de heller vil slå en sikker og kjedelig pasning, enn å gjøre noe som kan skape en sjanse. Supporterne vil ha pasninger som fører til sjanser, men det kan hende spillerne står over det i frykt for å gjøre en bom.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • -Ta ditt ansvar

    -Tekstmelding-saken er en lei sak for Senterpartiet. Det sier leder i Østfold Sp, Simen Gjølsjø. Senterpartiet har fortsatt ikke fått klarhet i hvem som sendte den sjikanerende tekstmeldingen til Liv Signe Navarsete og i dag ble saken politianmeldt. Meldingen det dreier seg om ble sendt under en hyttetur i 2016 der ti senterpartimenn var samlet. Gjølsjø håper den skyldige står fram og tar sitt ansvar.

  • Bøndene krever 1,8 milliarder

    Bøndene krever 1,8 milliarder kroner i årets jordbruksoppgjør. -Det er det som må til for at bøndene skal ta igjen inntektsgapet, sier leder av Østfold bondelag Arild Uvaag. Tall fra 2016 viste at bøndene hadde en gjennomsnittlig inntekt på 330.000 kroner per årsverk før skatt. Landbruksmeldinga fra i fjor gir klare føringer, mener Uvaag.