NRK Meny
Normal

Overvåker for ulovlige meningsmålinger

Medietilsynet overvåker nå mediene for å avdekke om noen bringer ulovlige resultater eller prognoser før valget er over.

Seniorrådgiver Fredrik Olsen i Medietilsynet

Seniorrådgiver i Medietilsynet Fredrik Olsen følger med om noen snakker om resultater. I så fall blir det bot.

Foto: Lars Håkon Pedersen / NRK

Gudbrand Guthus

Direktør Gudbrand Guthus, i Medietilsynet.

Foto: Medietilsynet/Sverre Jarild
Medietilsynet i Fredrikstad

Medietilsynet i Fredrikstad.

Foto: Tiril Johansen Gudevold / NRK
Stemmelokale

Folk skal ikke påvirkes under selve valget.

Foto: Ingrid Mathilde Langvik / NRK

Det er ikke lov for noen å offentliggjøre meningsmålinger noen av valgdagene.

– Skal ikke påvirkes

I Medietilsynets lokaler i Fredrikstad er det hektisk aktivitet. Her sjekkes TV-kanaler, radiostasjoner, nettaviser, papiraviser og sosiale medier fram til klokka 21 mandag kveld.

– Jeg ser om det akkurat nå snakkes om målinger og resultater. Hvis noen kommer med noe før klokken 21 i kveld, så må det registreres, forklarer seniorrådgiver Fredrik Olsen i Medietilsynet.

– Det er viktig at velgerne får mulighet til å avlegge sin stemme uten at de blir påvirket av offentliggjøring av hva andre har stemt. Ifølge valgloven gjelder dette valgresultater og valgdagsmålinger.

Risikerer million-bøter

Tilsynet kan ilegge en straff i form av gebyrer på opptil 2,2 millioner for alvorlige brudd på valgloven.

Ved stortingsvalget i 2009 fikk Dagbladet en foretaksstraff fordi de publiserte en valgdagsmålingen ett minutt for tidlig, altså ett minutt på ni valgkvelden.

Direktør Gudbrand Guthus, for konsesjon og tilsyn i medietilsynet, sier kontrollen er svært viktig for å unngå påvirkninger.

– Hvis valgresultater eller prognoser kommer ut og blir kjent før valglokalene stenger, så vil jo noen kunne stemme deretter og dermed påvirke valget. Det må vi unngå, sier Guthus til NRK.no.

Team følger nøye med

Rådgiver Erik Langebeck i Medetilsynet viser oss hvordan han følger med fortløpende.

– Akkurat nå lytter jeg på P4s sendinger, og om de bringer ut valgdagsmålinger, altså meningsmålinger som er lagd noen av valgdagene. Det har de ikke lov til, sier Langebeck.

Forbudet gjelder alle rettssubjekt under norsk jurisdiksjon, både privatpersoner og foretak.

– Det er et mål at valget foregår i verdige former og at velgerne ikke blir påvirket av tendenser som blir avdekket når valget er i gang.

– Vi har team på plass både søndag og mandag for å følge med på at aktører innen radio, tv, internett og aviser holder seg til valgloven, sier Guthus.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Kontroll på skogbrann

    Brannvesenet i Fredrikstad har kontroll på en lyng- og skogbrann på Vikane. Fredag formiddag fikk brannvesenet melding om at det brant i et ca. ett mål stort område ved Sareptaveien. Alarmsentral Brann Øst advarer mot stor skogbrannfare.

  • Trafikkuhell på E6 ved Solli

    Det er kødannelse på E6 ved Solli. Årsaken er et trafikkuhell i sørgående retning. Nødetatene er på vei.