NRK Meny
Normal

Overlever med 31 poeng

FFK er et av åtte lag som kjemper for å unngå nedrykk. Skal lagene være sikre på ny plass i eliteserien trenger de 31, viser statistikken.

Øyvind Hoås
Foto: Rainer Prang / NRK

Etter at 14-lagsserien ble innført i 1995 er 31 poeng det meste et lag har hatt behov for å oppnå for å unngå degradering eller kvalifiseringsspill.

To ganger har det vært nødvendig med 31 poeng, og det skjedde i 2004 med Molde og FFK i 2005.  

Klarte seg med 26

Minst poeng for å unngå kvalifisering eller nedrykk hadde Lyn  i 2001. Da sikret Oslo-laget seg ny eliteseriekontrakt med 26 poeng, og det er den eneste gangen 26 poeng har holdt, skriver bt.no.

Fire ganger i løpet av de 11 siste eliteseriesesongene har lag nummer 11 endt med 29 poeng, og sju ganger har det vært nødvendig med 29 poeng eller mer.

15,5 prosent sjanse for FFK-nedrykk

Fredriksstad Blad skriver at det er 15,5 prosent sjanse for at FFK rykker rett ned, mens det er 16 prosent sjanse for at laget må ut i kvalifisering, viser Norsk Regnesentrals datamaskin.

Til Aftenposten forteller sjefsforsker Magne Aldrin at beregningene er basert på at hvert lag har et såkalt styrketall, samtidig som det ligger inne en hjemmebanefordel. Styrketallet er basert på lagets kamper så langt denne sesongen.

- Tøft mot Tromsø

FFKs motstander søndag er Tromsø, som ifølge samme regnemaskin kun har en ørliten sjanse til å overleve. Med 84,4 prosent sannsynlighet spiller Tromsø i 1. divisjon neste sesong.

– Vi er innforstått med at kampen mot Tromsø blir tøff. De kommer til å kjempe for livet ettersom dette er deres siste mulighet til å henge med. Derfor er det viktig at vi er med på kjøret fra første spark, så vil sikkert mulighetene by seg underveis, sier FFK-kaptein John Anders Bjørkøy til Fredriksstad Blad.

Åtte lag i faresonen

Etter 22 serierunder ligger Molde på den utsatte kvalikplassen med 24 poeng. Med to seire i de siste fire kampene som gjenstår vil Molde ha 30 poeng.

De øvrige sju lagene i faresonen er Odd Grenland (29), Lyn (29), HamKam (26), Fredrikstad (25), Sandefjord (25),  Viking (23) og Tromsø (20).

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Ikke fare for dyr

    Det skal ikke være fare for dyra i låven der det brenner på et gårdsbruk i Rakkestad, men ifølge politiet har tre voksne personer fått i seg noe røyk og blir sjekket av ambulansepersonell.

  • Brann i låve

    Brannvesenet er på vei til en låvebrann i Budalsveien i Rakkestad. I følge Alarmsentral Brann Øst er det dyr i låven.