NRK Meny
Normal

Gjorde to mindreårige gravide

En 23-åring fra Moss er dømt til seks års fengsel for overgrep mot rekke mindreårige jenter. To av dem ble gravide.

Øvre Romerike tingrett

Åtte jenter skal få opp mot 850.000 kroner i oppreisningserstatning etter flere tilfeller av seksuelle handlinger og overgrep, har Øvre Romerike tingrett kommet fram til.

Foto: Øzgur Tufan / NRK

Det er ikke avgjort om mannen godtar dommen. Årsaken er at han hele tiden har nektet for å ha utført den voldtekten han er tiltalt og nå dømt for. Det opplyser hans advokat Nikolai Dericq Paasche.

Han var tiltalt for én voldtekt og en rekke samleier og andre seksuelle handlinger med til sammen seks andre mindreårige jenter. I tillegg mener påtalemakten han utførte krenkende handlinger selv, eller lurte mindreårige til å utføre slike handlinger. Dette skal ha skjedd med fire andre jenter.

Dette skjedde i hovedsak i form av bilder eller tekst sendt over Facebook, SnapChat eller andre sosiale medier.

Voldtekten skjedde ifølge tiltalen i 2010, da var mossingen 17 år gammel. De seksuelle forholdene han hadde til de seks jentene skjedde i tidsrommet 2012 til 2015, alle var da under 16 år gamle. I 2014 hadde han flere ganger samleier med ei jente på 13 år, heter det i dommen.

To av jentene ble gravide, og det har fått konsekvenser for størrelsen på erstatningsbeløpene. Den ene jenta oppdaget at hun var gravid på 15-årsdagen, sier bistandsadvokat Inger Johanne Reiestad Hansen.

– Hennes tilværelse er snudd på hodet. Og flere av jentene har slitt med betydelige psykiske senvirkninger i etterkant.

Høye oppreisningskrav

Rettsforhandlingene startet 8. mars i Øvre Romerike tingrett.

Retten har dømt 23-åringen til å betale til sammen 840.000 kroner i erstatning til åtte jenter. Det høyeste enkeltbeløpet – 180.000 kroner – er knyttet til tiltalepunktet om voldtekt, som er det eneste han ikke har erkjent straffskyld for.

Bistandsadvokaten sier at dommen ligger tett opp til de erstatningskravene som ble lagt fram i retten. Reiestad Hansen representerte seks av jentene i retten.

– Vi er veldig fornøyde med dommen. Jentene føler at de har blitt ivaretatt under saken og i dommen, og det har vært viktig for dem, opplyser Reiestad Hansen.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Har tro på gode avlinger

    Kornbøndene i Østfold har tro på gode avlinger i år. For grønnsaksbøndene har det fine været den siste tida gjort det spesielt viktig å vanne godt nok. – Den største utfordringa nå er å vanne, det sier rådgiver i Landbruksrådgivning Øst, Hilde Marie Saastad. Hun forteller at de ikke har vært mange tilfeller av skadedyr så langt i år.

  • Vil ta imot 20 cruiseskip i året

    Fredrikstad har et langsiktig mål om å ta i mot 20 cruiseskip i året, det sier Maya Nilsen i Visit Fredrikstad og Hvaler. Det så dårlig ut for Cruise-planene til Fredrikstad da fem anløp fra Carnival Cruise ble kansellert på grunn av en artikkel i New York Times om den såkalte terrorgata på Lisleby. Nå ser det derimot ut til at det kan bli et annet selskap som legger anløpet innom Fredrikstad i 2019. Maya Nilsen tror byen vil få flere anløp i fremtiden.