Hopp til innhold

– Overgrepsmottakene får oppgradert status

Regjeringen sørger for at overgrepsmottakene får lov til å bli værende i kommunene, med finansiering og avtaler fra spesialisthelsetjenesten.

Regjeringen sørger for at overgrepsmottakene får lov til å bli værende i kommunene, med finansiering og avtaler fra spesialisthelsetjenesten.

Varaordfører Anne Bramo avslørte i dag en ny budsjettlekkasje fra forslaget til statsbudsjett.

Den forrige regjeringen foreslo i stortingsmelding 15, Vold i nære relasjoner, at ansvaret for overgrepsmottakene skulle legges til helseforetakene i spesialisthelsetjenesten fra 1. januar 2015.

Men i en budsjettlekkasje fra forslaget til statsbudsjett kommer det frem at regjeringen nå stanser dette. Det forteller varaordfører Anne Bramo (Frp) i Moss.

– Det er veldig gledelig å kunne formidle regjeringens politikk på dette veldig viktige fagfeltet. Nå er det bestemt at overgrepsmottakene skal få bli i kommunene, i et samarbeid med spesialisthelsetjenesten som både skal finansiere og sørge for at det blir kompetanse på området, sier hun.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Regjeringen sørger for at overgrepsmottakene får lov til å bli værende i kommunene, med finansiering og avtaler fra spesialisthelsetjenesten.

Anne Bramo om forrige regjerings prosess.

– Stort løft for brukerne

Det kommer samtidig forskriftsendringer som gjør at kompetansen skal styrkes hos legene, og da særlig hos legevaktene.

– Det er ofte dem som først kommer i kontakt med personer som har vært utsatt for vold og overgrep. Da er det kjempeviktig at de har kompetanse og god kunnskap om hvordan de skal møte de voldsutsatt, sier Bramo.

Hun utdyper viktigheten av at også fastleger og helsepersonell på legevaktene får kompetanseheving innen feltet vold og nære relasjoner.

– Det vil bli stilt spørsmål som ikke blir stilt i dag. Kommer man på legevakta med for eksempel et skulderbrudd i dag, og sier at man har ramlet ned trappa, så tar de aller fleste det for god fisk. Kan man mye om vold og overgrep, så stiller man også en del andre spørsmål. Med det kan volden avdekkes på en annen måte, og det tror jeg blir et veldig stort løft for brukerne, sier hun.

Blir kraftsentra

Tage Pettersen og Anne Bramo

Ordfører Tage Pettersen og varaordfører Anne Bramo presenterte budsjettlekkasjen på legevakten i Moss i formiddag.

Foto: Sebastian Nordli/NRK

I tillegg til sin rolle som varaordfører er Anne Bramo styreleder i overgrepsmottaket i Østfold. Også med styreleder-hatten på hodet er hun svært fornøyd med budsjettlekkasjen.

– Jeg veldig glad for at vi har fått aksept for den pådriverrollen vi har hatt. Det er veldig mange flinke fagfolk i overgrepsmottakene, og de steilet da de fikk meldingen om at regjeringen ønsket mottakene inn i spesialhelsetjenesten.

– Dette er en kjempeviktig sak, og et stort samfunnsproblem. Vold i ekteskap, mot barn, mot gamle, mot kjærester, og voldtekter er et veldig stort og tabubelagt område, legger hun til.

Bramo forteller at overgrepsmottakene skal utvikles til å bli kraftsentra.

– Nå blir det en gang for alle bestemt at overgrepsmottakene får en oppgradert status, både på økonomi, kompetanseutvikling og på oppgaver, avslutter hun.