NRK Meny
Normal

Overfylte sykehus

Mangel på sykehjemsplasser i kommunene fører til overfylte sykehus og en rekke korridorpasienter.

Sykehus, illustrasjonsfoto
Foto: Tobias S. Martinsen / NRK

Problemet ved Sykehuset Østfold har i følge Moss Avis blitt verre de siste to månedene.

Nå har sykehuset sendt brev til alle kommunene i fylket og bedt dem ta imot pasienter ved sine sykehjem.

- Alvorlig situasjon

Sykehuset skriver videre i brevet at de mange pasientene hindrer den daglige driften - og situasjonen er nå svært alvorlig, sier kommunikasjonsdirektør Anne Grethe Erlandsen:

- Det er vanlig at pasientantallet svinger og at det er en større belastning ved juletider, men nå i år er problemet større enn vi er vant med, sier hun.

Anne Grethe Erlandsen
Foto: Tobias S. Martinsen / NRK

- Problemstillingen vår er at vi ved siden av å ta vare på de som er innlagt, til en hver tid må være klare til å ta imot nye pasienter som trenger innleggelse, sier hun.

Men nå er altså både sykehuskorridorene og -kontorene fylt opp.

Faren for sykehusinfeksjoner øker

Ledelsen ved Sykehuset Østfold sier faren for infeksjoner øker når sykehusene fylles opp av pasienter. 

- Alle pasienter vi har i hus får en forsvarlig behandling, men det er klart at for pasientene som ligger i korridorer er dette en stor bealstning, sier kommunikasjonsdirektøren.

- Og korridorpasienter er ugunstig av flere årsaker, sykehusinfeksjoner er en årsak, legger hun til.

Neste uke skal sykehusledelsen i møte med alle østfoldkommunene, og håper situasjonen kan løse seg ved at sykehjem stiller plasser til disposisjon.

- Det må bygges flere sykehjemsplasser

Stortingsrepresant Vigdis Giltun (FrP) i Helse og omsorgskomiteen, sier det nå må byggges flere sykehjemsplasser i kommunene. 

- Mangelen på sykehjemsplasser har blitt større og større de siste årene, men det er egentlig ikke noen overraskelse. De siste årene har kommunene prioritert å bygge omsorgsboliger, men disse er permanente boliger og kan ikke ta imot korttids-pasienter på kort varsel, sier hun.

- Regjeringen har lovet tilskudd til bygging fra sykehjemsplasser i 2008, men vi håper dette får tilbakevirkende kraft slik at byggingen kan startes i 2007, sier hun.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Trafikkuhell i Halden

    Det har vært et trafikkuhell i Rødsveien i Halden. Politiet melder om trafikale problemer på stedet.

  • Røykestopp på bussterminalene

    Det blir forbudt å røyke på bussterminalene i Fredrikstad og Sarpsborg. Det har fylkets samferdselskomite enstemmig bestemt i dag, melder flere aviser. Forbudet trer i kraft så snart skiltene er montert.