NRK Meny
Normal

Over 6000 barn ble avhørt på barnehus i fjor

Antall tilrettelagte avhør i landets barnehus har økt kraftig de siste tre årene.
– Barnehusene har vært avgjørende, sier statssekretær i Justisdepartementet.

Barnehuset i Bergen

Barnehusene er innredet med hyggeligere avhørsrom for å skape trygge rammer for barna som skal avhøres.

Foto: Even Norheim Johansen / NRK

– Vi ser veldig ofte at barna drar herfra med en god opplevelse i det som er ganske smertefullt og vondt, sier seniorrådgiver Heidi Lyngstad ved Statens barnehus i Moss.

Med lekerom og hyggeligere avhørsrom skal barnehuset skape trygghet for barn som har opplevd overgrep eller vold.

Bare de siste tre årene har antall avhør på barnehusene her i landet økt med 137 prosent. Fra 2655 avhør i 2014 til 6306 avhør i fjor.

Heidi Lyngstad ved barnehuset i Moss

På en vanlig dag tar barnehuset i Moss avhør av rundt åtte barn som har blitt utsatt for vold og overgrep, ifølge seniorrådgiver Heidi Lyngstad.

Foto: Tomas Berger/NRK

Det er ti år siden landets første barnehus åpnet i Bergen og Hamar. Det foreløpig siste ble åpnet i Moss i fjor.

I løpet av 2017 gjennomførte de 849 avhør.

– På en vanlig dag har vi rundt åtte avhør av barn. Det er dessverre en økende problematikk. Det skjer daglig at skoler og barnehager melder om denne type hendelser, sier Lyngstad.

– Må få plass lege overalt

Ivar Stokkereit, fagansvarlig for barns rettigheter i Unicef sier til P4 at det er viktig å sørge for at barnehusene har kapasitet til å følge opp alle barna.

– Vi må sørge for at vi får på plass et godt medisinsk tilbud på alle barnehusene slik at alle barna som kommer inn kan få møte en lege.

I Moss har barna tilgang på både lege og tannlege hver dag. Barnehuset er også innredet med lekerom og oppholdsrom.

– Et tilrettelagt avhør er en voldsom opplevelse for barn. Her er alt på barnets premisser og de møter fagfolk som er opptatt av barnets beste. De slipper å dra til en politistasjon som overhodet ikke er tilrettelagt og innredet for å ivareta barn, sier Heidi Lyngstad.

Lekerom på barnehuset i Moss

Barnehuset i Moss er blant annet innredet med et lekerom for barna.

Foto: Tomas Berger/NRK

Justisdepartementet: – Viktig å øke kvaliteten

Statssekretær Thor Kleppen Sættem i Justisdepartementet sier til NRK at det har blitt satset svært mye på barnehusene de siste årene.

I 2015 ble det lovfestet at alle avhør av barn skal skje på Statens barnehus i Norge.

– Barnehusene har vært svært viktige for å sette søkelyset på saker som tidligere gikk under radaren. Jeg er både stolt og glad for innsatsen politiet har gjort for utsatte barn og unge. Barnehusene har vært avgjørende for å få til dette.

Thor Kleppen Sættem, statssekretær Justisdepartementet (H)

Statssekretær Thor Kleppen Sættem sier det er viktig å øke kvaliteten på barnehusene rundt om i landet.

Foto: Olav Heggø / Fotovisjon

Han forteller at det er aktuelt med ytterligere utvidet kapasitet. I første omgang har departementet tatt sikte på å etablere underavdelinger i eksisterende barnehus.

Slike underavdelinger finnes allerede i Mosjøen og Kirkenes. I løpet av høsten skal det også etableres en avdeling i Sogn og Fjordane som skal ledes fra barnehuset i Bergen.

– Ellers mener jeg det viktigste vi nå gjør er å øke kvaliteten på arbeidet. Vi skal ikke glemme at det å åpne seg for politiet ofte er veldig tøft for den det gjelder, uansett hvor klokt og hensynsfullt man møter offeret, sier Sættem.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Leteaksjon avblåst

    Båteieren for jolla som lå ved Øra naturreservat er kontaktet. Var med en annen eier for å fiske. Alt er under kontroll, skriver Politiet Øst på Twitter.

  • Sendt for å sjekke jolle ved Øra

    Politiet har i kveld fått melding om en jolle som er dregget opp ved Øra naturreservat, vest for Gullmoen. Ingen personer er ombord, men påhengsmotoren er nede og en fiskestang står oppstilt ved båten. Redningsskøyta er på vei til stedet for å kontrollere. Seaking er også tilkalt for å gjøre søk på stedet.