NRK Meny
Normal

Over 60 flyktninger kom til Østfold mandag

Mandag kveld kom en buss med 25 flyktninger over grensa på Svinesund.

Tollinspektør sjekker buss

En toller undersøker en buss på Svinesund fredag ettermiddag.

Foto: Julie Wentzel Frøland

Fredag kom til da rekordmange 56 flyktninger til grenseovergangen mellom Sverige og Norge ved Svinesund.

I løpet av mandag har over 60 asylsøkere blitt tatt hånd om av politiet i Østfold.

Mandag morgen og formiddag ble 13 asylsøkere tatt av utenlandstoget i Sarpsborg, og 22 asylsøkere kom til landet via Svinesund.

På kvelden kom ytterligere 25 personer til Svinesund.

– De kom på en buss fra København mandag kveld. Vi har ikke oversikt over hvor alle sammen har gått på bussen. Med disse 25 har vi totalt tatt hånd om over 60 personer i dag, forteller Østfold-politiets operasjonsleder til NRK Østfold.

790 asylsøkere på en uke

Politiet har ikke hatt kapasitet til å ta hånd om alle asylsøkerne som har kommet i dag, og de siste 25 personene som kom mandag blir nødt til å overnatte i Sarpsborg.

– Sanitetsforeningen i Sarpsborg har stilt sine lokaler til disposisjon for oss, så de vil bli innlosjert der over natten, forteller operasjonslederen.

Mandag la Utlendingsdirektoratet (UDI) frem nye tall som viste at det ble registrert 790 asylsøkere i uke 37 (7.-13. september). 420 av dem kommer fra Syria.

Det ble registrert 598 asylsøkere i uke 35, 584 ble registrert i uke 35 og 753 i uke 36.

– Her er vi uten blod og død

I løpet av helgen har også 150 flyktninger blitt innlosjert på et akuttåpnet asylmottak i ferieboligene på Hällestrand Resort i Strömstad, rett på svenskesiden av grensa ved Svinesund.

Nisreen og Zaher Edris

Nisreen og Zaher Edris er glade over å ha kommet seg til trygghet i Sverige.

Foto: Camilla Næss/NRK

– Dette er akutte problemer og helt nytt for oss. Vi vet ikke helt hvordan vi skal håndtere dette. Men vi er veldig glade for at vi klarer å løse dette så bra som mulig, sier Mari Petersson ved Hällestrand.

Syriske Zaher Edris og kona Nisreen har tatt med seg barna fra Tyrkia. De er glade for at de endelig har kommet seg til trygghet.

– I Syria kunne vi ikke gå ut fordi det var for farlig. Men her er det trygt. Her er vi uten krig, uten blod og uten død. Vi ønsker bare å være trygge, forteller de to.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD: