Østfoldingene handler minst alkohol

Østfold er ikke overraskende det fylket hvor det handles minst på polet, med sine 4,32 liter per innbygger i første halvår.

Polvarer, vinmonopol
Foto: Rainer Prang / NRK

- Det er nok et innslag av grensehandel. Vi ser en veldig stor forskjell på de byene som ligger nær grensen og de som ligger litt lengre unna. Vi selger lite i Fredrikstad og Halden, sier alkoholpolitisk rådgiver Jens Nordahl i Vinmonopolet til Næringsliv24.

Og han kan ha rett. Salget ved systembolagene i Vest-Sverige bare øker. Der har salget av vin, øl og sprit økt mest i landet.

Salgsstatistikken fra første halvår viser for øvrig at nordmenn har økt forbruket av polvarer med 4,5 prosent i forhold til samme periode i fjor.

Rødvin alene står for 59 prosent av salget, mens det er hvitvinen som klatrer aller mest på statistikken.

Drikker mest i Oslo

Oslofolk handler nesten dobbelt så mye polvarer som folk i resten av landet, ifølge Vinmonopolets halvårsstatistikk.

I løpet av de seks første månedene i 2006 kjøpte en gjennomsnitts borger i hovedstaden 10,87 liter fra utsalg i Oslo by og fylke godt over en liter foran nummer to på listen, Akershus, og 87 prosent over landsgjennomsnittet på 5,95 liter, skriver Næringsliv24.

Nordahl mener hovedgrunnen er at Oslo fylke er en by.

- Interessen for vin er større i byene, noe som henger sammen med at også inntekts- og utdanningsnivået er høyere, sier Nordahl.

(NTB)

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Åpent igjen

    Påkjøringsrampen på E6 Patterødkrysset i Moss i retning Oslo er igjen åpen for trafikk etter bilberging.

  • Programleder: Bengt-Eigil Ruud