NRK Meny
Normal

Østfoldbanen kan få dobbeltdekkere

Østfoldbanen fra Halden til Oslo S er en av de jernbanestrekningene der det kan være aktuelt å bruke togsett med to etasjer. Samferdselsministeren ba i vinter om å få utredet bruk av toetasjes vogner.

Dobbeltdekkertog kan komme på Vestfoldbanen.
Foto: Bombardier

Jernbaneverket er i gang med å kartlegge hvilke jernbanestrekninger som egner seg for vogner med to etasjer, melder Jernbanemagasinet.

En strekning fagsjef for kapasitet Christian Knittler i Jernbaneverket nevner spesielt er Gjøvikbanen. Der er det utfordringer med overfylte tog og peronger som ikke er lange nok til at det kan settes inn tog med flere vogner. Gjøvikbanen har også lave plattformer.

Fungerer i andre land

Toetasjes tog synes også aktuelle på Østfoldbanen fra Halden til Oslo S. Som på Gjøvikbanen går disse togene bare fram til Oslo S. Det er når togene skal kjøres gjennom Oslo-tunnelen det blir problemer.

I vinter ba samferdselsminister Ketil Solvik Olsen om en vurdering om bruk av vogner med to etasjer på de mest trafikkerte pendlerstrekningene inn til hovedstaden. Han konstaterte at det fungerer fint i andre land.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Kraftige tordenbyger på vei

    En bygelinje med torden er på vei østover. Drammen og Oslo har nettopp opplevd kraftige vindkast og høljeregn. Nå advarer vakthavende meteorolog Vibeke Thyness om at Indre Østfold kan oppleve det samme. I Smaalenenes Avis oppfordrer hun folk til å trekke ledninger ut av stikkontakten og lukke igjen åpne vinduer.

  • Funnet bil fra ran

    Politiet har funnet bilen som to ranere stakk av med etter det brutale ranet mot et ektepar i Rygge natt til mandag. Det skriver Moss Avis. Bilen ble funnet i et skogsholt mellom Svinesund og Strömstad. Den er transportert til politihuset på Ski for nærmere undersøkelser.