NRK Meny
Normal

Østfold sier nei til ulvedrosje

Østfold fylkeskommune nekter for at ulvefaren gjør det nødvendig med utvidet skoleskyss, slik en familie i Rakkestad forlanger.

Walter Eikrem (13) og lillebror Karl Eikrem

Walter Eikrem (13) og lillebror Karl Eikrem får ikke utvidet skoleskyss.

Foto: Tomas Berger / NRK

– Vi har hatt ulven på tunet her i fullt dagslys. Og den går ikke unna selv med folk på noen få meters avstand, sa Anne Katrine Eikrem fra Degernes i Rakkestad til NRK.no, etter å ha søkt om drosjestøtte for sine barn, som hun frykter skal treffe ulv på skoleveien.

– Jeg ba om skoleskyss fordi vi hadde flere ulvemarkeringer langs veien hvor barna går til skolen, sa Eikrem.

Nå har imidlertid fylkeskommunen avslått skoleskyss, skriver Rakkestad Avis.

Ifølge avisas nett-utgave, skriver samferdselssjef Jostein Haug og jurist Monica Vinje i Østfold fylkeskommune, i et brev til Rakkestad kommune, at fylkeskommunen anser at dagens fare for å møte ulv ikke er stor nok til å gjøre det nødvendig med utvidet skoleskyss.

Heavy metal mot ulven

NRK.no omtalte også Walter Eikrem tidligere i år, da han guffet på med heavy metal på mobiltelefonen, for å holde ulven unna på skoleveien hjem til Væhleødegården i Degernes.

– Jeg satte på heavy metal-musikk, veivet med armene, ropte og skrek, fortalte Eikrem.

Se TV-reportasje:

Video ULV-BONDER

ULV-BONDER

Fikk støtte av kommune og ordfører

Tidligere har ordføreren i Rakkestad, Peder Harlem, lovet at familien Eikrem, i tillegg til 18 andre familier i området, skulle få skoleskyss.

Linnekleppenreviret, som ifølge kommunen kan bevege seg i nærheten av Degernes, har også ifølge eksperter fått valper i løpet av 2010.

Derfor understreket ordfører Harlem tidligere i vinter at han har stor forståelser for skyssbehovet til familiene i området.

– De beskriver en situasjon jeg har full forståelse for. Det er vanskelig å forholde seg til eksperter. Noen sier at ulven kan være farlig, andre sier at den ikke er det. Men utryggheten kan vi ikke avfeie, sa ordføreren da.

– Ikke stor nok fare for å møte ulv

Men det ser altså ikke ut til å gå inn på verken Fylkesmannen i Østfold, som ikke ser den samme faren for å møte ulv på denne skoleveien, eller fylkeskommunen samferdselsavdeling nå.

– Slik vi ser det har fylkesmannen vurdert også den faktiske faren for å møte ulv. Og fylkeskommunen anser at dagens skoleskyss er i samsvar med opplæringslovens bestemmelse, skriver jurist Monica Vinje i brevet til Rakkestad kommune.

Det har ikke lykkes NRK.no å få en kommentar far familien Eikrem torsdag.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Bortetap for Fredrikstad

    Fredrikstad Fotballklubb ledet to ganger i bortekampen mot Asker i ettermiddag, men tapte til slutt 3-2 for laget som ligger midt på tabellen i 2. divisjon. Kun to poeng skiller FFK på 2. plass fra 7. plassen når lagene tar sommerferie. Moss spilte 0-0 hjemme mot Bærum

  • Oljelekkasje fra Kråkerøybrua

    Brannvesenet har lagt ut lenser i Glomma etter at det begynte å lekke olje fra Kråkerøybrua i Fredrikstad. Oljen kommer fra en oljeslange som ble revet av i forbindelse med en bruåpning lørdag, skriver Fredriksstad Blad. Brua åpnes ikke båtpasseringer, og det er usikkert når den kan åpnes igjen.

    Brannbåten ligger under Kråkerøybrua i forbindelse med oljelekkasje
    Foto: Grete Ruud/NRK