Østfold-jordbærene klarer seg

Til tross for jordbærkrise over store deler av landet, har ikke alle østfoldbøndene lidd samme skjebne.

Plukking av jordbær

GOD SESONG: Hos jordbærprodusenten i Eidsberg har sesongen vært god.

Foto: Rune Fredriksen / NRK

Gråskimmelsoppen har angrepet og ødelagt jordbæravlingene flere steder i landet. Verst går det utover bøndene i Agder og Rogaland der nesten 50 prosent av avlingene er ødelagt.

– Risikosport

Hos jordbærprodusent Dagfinn Mysen i Eidsberg er situasjonen en annen. Selv om jordbærprodusenten har fått ødelagt rundt 20 prosent av avlingen på grunn av gråskimmelsopp, hadde Mysen kalkulert med større svinn i årets sesong.

– Det blir mellom 200 og 300 tonn med jordbær her i år også, sier Mysen.

Jordbærkart

JORDBÆR: Mysen viser frem frisk jordbærkart.

Foto: Rune Fredriksen / NRK

Men alt er ikke bare fryd og gammen i Østfold, forteller Mysen.

– Jeg snakket med en kollega fra Moss for litt siden. Han hadde ikke fått noen ting. Og nord for Moss har det haglet. De lokale forskjellene er store. Dette er en risikosport, sier Mysen.

Planter flere sorter

Godværet som Østfold opplever nå, gjør det litt mindre risikabelt, men Mysen har helgardert seg og plantet flere sorter jordbær. På den måten er det alltid bare deler av avlingen som er moden for plukking og samtidig sårbar for gråskimmelsoppen.

– I år har vi fem sorter, noe som bidrar til at vi strekker sesongen lengre, sier Mysen.

Å plante flere sorter er både en viktig og riktig måte å tenke på, forteller lederen av Østfold Bondelag.

– Vi får en lengre sesong med friske jordbær, i tillegg til at vi reduserer risikoen for både vær- og soppskader. Flere sorter jordbær er derfor et godt tiltak, sier Martha Mjølnerød.

Får ikke støtte

På krisemøtet med landbruksdepartementet i går ble det klart at jordbærprodusenter ikke får hjelp av staten.

– Vi har årlige forhandlinger med Bondelaget om erstatningsordninger. Her har Bondelaget selv valgt å prioritere annerledes. Å gi andre erstatningsordninger utover det som er i jordbruksavtalen, er helt uaktuelt, sier statssekretær i Landbruks- og matdepartementet, Terje Halleland.