NRK Meny
Normal

Østfold hedret for elbil-ladere

Østfold fylkeskommune ble tildelt prisen for årets lokale klimatiltak på Zerokonferansen i ettermiddag. Fylkeskommunen fikk prisen for utbyggingen av ladestasjoner for elbiler i samtlige kommuner i fylket.

Olav Moe

Lederen for samferdsel, miljø og klimakomiteen i Østfold Olav Moe ved åpningen av en av de mange ladestasjonene i Østfold.

Foto: Petter Larsson / NRK

Fylkesordfører Ole Haabeth og lederen for samferdsel, miljø og klimakomiteen Olav Moe var på plass på Zerokonferansen i Oslo. De visste ikke at fylkeskommunen var tildelt prisen før dette ble kunngjort kl. 15.00 i dag på konferansen.

I fjor ble Østfold fylkeskommune hedret med en annenplass for satsingen på biogassbusser.

Alle kommunene i Østfold arbeider etter en felles elbil-strategi og ha en felles rammeavtale for innkjøp av ladestasjoner. I første omgang skal det plasseres ut 500 ladestolper.

Eksempelprosjekt

– Etter en sterk annenplass i fjor for innfasing av 100 biogassbusser, går Østfold til topps i år med nok et veivisende transportprosjekt. Med et felles opplegg for lading av elbiler i alle kommuner i fylket, har Østfold fått på plass et eksempelprosjekt med stor overføringsverdi. Skal vi nå Klimaforlikets mål om et lavutslippssamfunn, må utslippene i transportsektoren ned i null. Derfor trenger vi mange slike eksempler som Østfold nå har gitt oss gjennom sin helhetlige tilrettelegging for nullutslipp transport, heter det i juryens begrunnelse.

Annenplassen ved årets prisutdeling gikk til åtte kommuner i Akershus. De har bygget Europas mest moderne anlegg for sortering av avfall, ROAF Miljøpark hvor avfall blir gjort til ressurs. På tredjeplass fulgte 12 kommuner rundt Mjøsa, for deres oppgradering av Mjøsanlegget AS, med dobling av kapasiteten og produksjon av biogass av matavfall til drivstoff og gjødsel.

Zerokonferansen

Prisene ble overrakt under Zerokonferansen i Oslo i ettermiddag.

Juryen for konkurransen består av direktør Ellen Hambo i Miljødirektoratet, bystyrerepresentant og tidligere justisminister Odd Einar Dørum, KS’ styreleder Gunn Marit Helgesen og daglig leder Marius Holm i miljøstiftelsen Zero.

Zero er en uavhengig stiftelse som arbeider for å begrense de menneskeskapte klimaendringene og for å møte verdens voksende energietterspørsel uten å skade miljøet.

elbil ladestasjon

I Østfold er det blitt satset på ladestasjoner for elbiler.

Foto: Anders Winlund / NRK

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Norske Skog ber om statlig støtte

    Styreleder i det kriserammede Norske Skog-konsernet, Christen Sveaas, har bedt næringsminister Monica Mæland om inntil 140 millioner kroner i støtte, skriver Dagens Næringsliv.

    Norske Skog Saugbrugs, Halden
    Foto: Rainer Prang / NRK