NRK Meny
Normal

Forskere ved Høgskolen i Østfold protesterer mot sammenslåing

Ønsker verken å bli universitet eller fusjon mellom Vestfold og Buskerud.

Marit Eriksen

- Erfaringer fra andre fusjoner viser at forskningsarbeidet taper i kampen om ressursene, sier Marit Eriksen i Forskerforbundet ved Høgskolen i Østfold.

Foto: Cornelia Bjørke / NRK

Forskere ved Høgskolen i Østfold er i mot både den planlagte fusjonen med høgskolene i Buskerud og Vestfold fra 2013, og Vestfold og Buskeruds ønske om å bli universitet.

– Erfaringer fra andre fusjoner viser at forskningsarbeidet taper i kampen om ressursene, sier Marit Eriksen i Forskerforbundet ved Høgskolen i Østfold.

– Undervisningen må gå først

– Kostnadene knyttet til å bli en stor institusjon må dekkes et sted. Da må undervisningen gå først og da regner vi med at det blir lite ressurser igjen til å drive med forskning, sier Eriksen til NRK.no.

Det er i tirsdagens papirutgave av Dagens Næringsliv at bråket settes på dagsorden.

Høgskolen i Østfold utgjør sammen med høyskolene den såkalte Oslofjord-alliansen. Denne aliansen har fått signaler fra Kunnskapsdepartementet om å gå videre med arbeidet for en full fusjon av de tre høyskolene.

Elin Nesje Vestli

Rektor Elin Nesje Vestli ved Høgskolen i Østfold.

Foto: Tobias Sakrisvold Martinsen / NRK

Ønsker ikke å bli Universitet

Høyskolene i Buskerud og Vestfold har i tillegg til fusjon, vært klare på at de sammen ønsker å bli et universitet. Det synes Eriksen lite om.

– Vi ser hvordan for eksempel Agder sliter. Vitenskapelig ansatte har veldig liten tid til forskning. Det frykter vi også vil skje i Østfold fordi kostnadene til sammenslåingen blir for høy, sier Eriksen.

Rektor Elin Nesje Vestli ved Høgskolen i Østfold, sier til Forskerforum at fusjonen mellom høyskolene i Oslofjord-alliansen vil styrke skolene faglig både for studenter og forskere.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD: