NRK Meny
Normal

Østberg kjører med bremser han vet vil svikte

Mads Østberg og hans mekanikere klarer ikke å løse bremseproblemene. Dermed blir hans andre VM-rally på rad spolert.

Mads Østberg

SLITER: Mads Østberg har med seg kartleser Ola Fløene rundt på Korsika med dårlige bremser. Han insisterer på at det ikke er farlig.

Foto: M-Sport Media / M-Sport WRT/McKlein

– Det burde være enkelt å løse dette. Men vi har noen dumme utfordringer innimellom som teamet ikke klarer å finne ut av, sier Mads Østberg til NRK.

Han har nettopp fullført den fjerde fartsprøven i VM-rallyet på Korsika, og ligger som nummer ti totalt. Han nærmer seg å være tre minutter bak suverene Sebastien Ogier som leder.

Tester bremsene underveis

Østberg kan lett forklare hva som er problemet:

Det vannkjølte bremsesystemet er avhengig av en vannpumpe for å fungere. Den ryker imidlertid stadig vekk, og bremsevæska begynner å koke. Dermed går bremsene varme og blir ødelagt.

Han kan også forklare hva han må gjøre når det skjer:

Han må trykke hardt på pedalen, og han må teste bremsen på de rette strekkene for å være sikker på at de fungerer når kommer til neste sving.

Dersom de ikke fungerer, må han «pumpe opp» bremsen for å få den til å fungere.

Han må slippe gassen og trykke inn bremsen tidligere enn vanlig for ikke å kjøre ut i svingene.

Laster Twitter-innhold

Finner ikke svaret

Men selv om det er enkelt å forklare hva som skjer og hvordan han skal løse det, er det verre å forklare hvorfor det skjer.

Det har nemlig ikke temaet vært i stand til å finne ut av.

– Dette er ingen heldig situasjon. Dette er det andre løpet der vi har disse problemene. Vi får byttet vannpumpa innen i morgen, men vi vet den vil gå i stykker igjen. Spørsmålet er bare når, sier han.

– På et løp som dette, med 10.000 svinger og lange etapper på mer enn fem mil, så må man bremse mye, sier Våler-mannen.

Den andre norske toppkjøreren, Andres Mikkelsen, gjør det bedre. Han ligger som nummer fire, et knapt minutt bak Ogier. Han kjemper en tett kamp mot Jari-Matti Latvala og Thierry Neuville om andreplassen.

Rally Korsika fortsetter med fire fartsprøver lørdag, og avsluttes søndag.

Mads Østberg Korsika

LANGT BAK: Etter den første dagen på Korsika er Mads Østberg nummer 10.

Foto: PASCAL POCHARD-CASABIANCA / Afp

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Arbeidsulykke ved Borregaard

    En person pustet inn gassen klordioksid i en arbeidsulykke ved Borregaard i Sarpsborg i formiddag. I forbindelse med arbeid ble det slått hull på et rør hvor det gikk gass. Den ble raskt stengt av, men noe lekket ut. Personen ble sendt til Sykehuset Østfold for kontroll, sier Tone Horvei Bredal, kommunikasjonssjef ved Borregaard.

  • Arbeidsulykke i Sarpsborg

    To personer har blitt eksponert for gass i en arbeidsulykke ved en bedrift i Sarpsborg sentrum. Nødetatene er på vei til stedet og skadeomfanget er foreløpig ukjent, skriver politiet på Twitter.