NRK Meny
Normal

Østberg i ny bil: – Jobber mot egne instinkter

Mads Østberg (29) stiller til start i Rally Sweden med en bil han bare har testet i to dager. Det gjør ham svært spent.

Mads Østberg i bilen sammen med kartleser Ola Fløene

SPENT: Mads Østberg i bilen sammen med kartleser Ola Fløene. De to har bare testet bilen i to dager før årets svenskerally.

Foto: Andrea Mikovà

Testing før Rally Sweden

HEKTISK: Med to dagers trening og testing av den nye bilen, har det vært intenst for teamet til Østberg.

Foto: Andrea Mikovà

– De andre har et halvt års forsprang på meg med den nye bilen og har testet mye mer. Vi har gjort alt vi kan for å forberede oss, så får vi håpe det er nok, sier Mads Østberg.

Torsdag kveld starter rallyet på is- og snølagte veier i de svenske skoger. Det er et løp han har svært gode følelser for.

Det var her han deltok i sin første VM-runde som 18-åring, og det var her han vant sin første etappeseier året etter.

Fem av de siste seks årene har han stått på pallen i Sverige.

I år har imidlertid oppladningen vært dårlig.

Kraftigere bil

Østberg har nemlig jobbet med å bygge opp sitt private team, og først denne uka fikk han bilen han skal bruke, en Ford Fiesta.

Ettersom det er nye regler med kraftigere motorer og bedre aerodynamikk denne sesongen, er opplevelsen av å kjøre denne bilen betydelig annerledes enn alt Østberg har prøvd tidligere.

– Bilen har hundre hestekrefter mer, så det går mye fortere. Og siden den har mer vinger er aerodynamikken bedre. Da kjører man fortere i svingene. Det er et stort steg for oss sjåfører, og både morsomt og utfordrende, sier østfoldingen.

Mange av konkurrentene har kjørt med den nye biltypen i flere måneder allerede. For Østberg er dette helt nytt.

– Man jobber mot sitt eget instinkt som man har bygget opp over mange år. Man er vant til et visst tempo, så jeg må lære meg dette tempoet på nytt, sier Østberg.

Mads Østberg tester løypene før Rally Sweden

KRAFTIG BIL: Den nye biltypen har 100 hestekrefter mer enn de som er brukt i rallysirkuset tidligere.

Foto: Andrea Mikovà

Offensiv

Når han snakker med NRK, er Østberg snart ferdig med å inspisere årets løyper. Han forteller om flott snøvær og utfordrende, men morsomme løyper.

På tross av den dårlige oppladningen, er han likevel offensiv før konkurransen starter torsdag.

– Vi har selvfølgelig lyst til å gjøre det veldig bra. Siden jeg har vært mye på pallen i Sverige tidligere, så er ambisjonen å klare det igjen. Men siden det er første gang med ny bil, så er man alltid litt usikker på hvor tempoet ligger i forhold til de andre, sier han.

Sébastien Ogier kjører i år det samme bilmerket som Østberg. Franskmannen mente også at forberedelsene hans før sesongstarten i Monte Carlo var langt fra optimale. Han lyktes og vant.

– Sesongstarten var bedre enn vi kunne håpe. Jeg visste vi kom til start med langt fra optimal oppladning. Da var nøkkelen å gjøre det beste vi kunne, og derfor var det fantastisk å vinne, uttalte han etter løpet.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Autovern i veien

    Det skal ligge deler av et autovern i veibanen på E6 i Råde. Det melder Sarpsborg Arbeiderblad. Gjenstandene ligger i sørgående kjøreretning. Det har vært et trafikkuhell der tidligere i dag.

  • Gjenstander i veibanen

    Det meldes om gjenstander i veibanen på E6 i Rygge, mellom Patterødkrysset og Årvollkrysset. Ifølge tipser er det venstre felt i retning mot Sarpsborg. Vær oppmerksom. Beredskapen er på veg for å rydde.