NRK Meny
Normal

Oslo tingrett: Politihunden får leve

Oslo tingrett har omgjort vedtaket fra Politidirektoratet. Politihunden som bet Naomi Funkner i fjor høst får leve.

Naomi ble bitt

Naomi Funkner fikk store skader etter at hun ble angrepet av hunden.

Foto: Privat

Søndre Buskerud politidistrikt, som etterforsket saken, bestemte tidligere i år at hunden skulle avlives. Vedtaket ble klaget inn til Politidirektoratet (POD) av politimannen som eier hunden.

Politidirektoratet bestemte i mai at klagen ikke ble tatt til følge. Hundeeieren valgte dermed å gå rettens vei. I dag har dommen fra Oslo tingrett kommet.

Advokat Tor Erik Heggøy i Oslo tingrett

Advokat Tor Erik Heggøy i Oslo tingrett under sakens første dag.

Foto: Hermund Lybeck Kjernli / NRK

Tingretten mener vedtaket til POD er ugyldig og har gitt hundeføreren medhold, melder politiforum.no.

– Politimannen er svært fornøyd med dommen, som også er viktig for mange andre politihundeførere rundt omkring i landet, som har skarptrente politihunder hjemme på vegne av politiet og samfunnet, sier politimannens advokat Tor Erik Heggøy til NRK.

Må omplasseres

Det betyr at politihunden Pelle får leve, dersom den kan omplasseres hos en annen hundefører, slik at den ikke lenger er i det aktuelle nabolaget, skriver politiforum.no.

– Omplassering har vært et alternativ en god stund, det har politimannen også tilbudt staten tidligere, men staten har ikke vært interessert i å lytte til det, sier Heggøy.

Advokaten forteller at hunden har vært midlertidig omplassert hos en annen politimann i Oslo politidistrikt, og har vært i tjeneste siden 11. april. Den kommer fremdeles til å tjenestegjøre ved politidistriktet inntil videre.

– Det er en viktig dom som setter standarden for hva som skal til for at en politihund skal kunne avlives når det finnes andre alternativer til avlivning. I dette tilfellet har politimannen tilbudt seg å omplassere hunden til en annen politimann, som kan nyttiggjøre seg den verdien hunden har for samfunnet. Det har også retten lagt vekt på.

Staten må dekke saksomkostningene på 200.000 kroner.

Angrep da de falt

7 år gamle Naomi skulle på besøk til nabojenta. Et familiemedlem av polititjenestemannen skal ha tatt med seg hunden ut. Naomi ble redd, og vedkommende skal ha forsøkt å løfte henne opp på en murkant uten å lykkes.

Da de to falt ned på bakken, skal politihunden ha gått løs på den lille jenta. En høygravid nabo grep inn og fikk reddet Naomi.

– Jeg så at den store hunden angrep henne, bet tak i henne og hoppet på henne. Hun så ut som en filledokke, fortalte nabo Lise-Kristin Aaberg-Ljunggren NRK.no i april.

Naomi ble fraktet til sykehuset i Fredrikstad med bittsår i nakke, skulder og rygg. Hun måtte gjennom to operasjoner.

Trekker frem hundens nytteverdi

Politimannen mener hunden reagerte «slik politihunder flest ville gjort i en tilsvarende situasjon», ifølge sluttinnlegget for den sivile rettssaken.

«Det er ingenting med hundens egenskaper, daglige atferd eller hundeholdet som gir grunn til å frykte at nye uønskede hendelser vil skje», står det videre.

Politimannen trekker også fram hundens nytteverdi for Oslo politidistrikt og den lange treningen av hunden som grunner til at den ikke bør avlives.

Nettopp avveningen mellom nytteverdien til hunden og skaden og utryggheten den skapte er det retten nå har tatt stilling til, etter hovedforhandlingene for to uker siden.

Massiv støtte på nett

I en Facebook-gruppe som ble opprettet onsdag forrige uke viser flere tusen mennesker sin støtte til hundeeieren.

Siden gruppen ble opprettet har over 5500 personer bestemt seg for å like siden.

– Det er en tragedie hvis hunden skal avlives. Hva slags signal gir det til alle hundeførere som legger tid, penger og livsstilen sin i å trene hunder, dersom man må avlive sin kompanjong og bestevenn? sier Knut Kristiansen, som opprettet Facebook-siden, til politiforum.no.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Enebolig totalskadd i Fredrikstad

    Det brøt ut brann i en enebolig på Torp i Fredrikstad natt til fredag. En 87 år gammel mann ble tatt hånd om av helsepersonell, opplyser politiet til NTB. Flere nabohus ble evakuert, men beboerne har nå fått flytte hjem igjen.

  • HTH tapte andre kvartfinalekamp

    Halden Topphåndball tapte den andre kvartfinalekampen i håndballsluttspillet mot Haslum. Haslum vant 25-22 i Bærum. Halden vant den første kampen, og dermed blir det en tredje og avgjørende kvartfinalekamp i Halden kommende søndag.