Oskar (9) fikk brannbil i julegave av bestefar

Da unggutten ønsket seg sin egen brannbil til jul tok bestefar ansvar og kjøpte bygdas gamle stigebil i gave.

Oskar og Jan Otto Danielsen sitter i en brannbil

JULEGAVE: Oskar (9) ble hoppende glad da bestefar Jan Otto kom hjem med en helt ekte brannbil som niåringen skulle få i gave.

Foto: Petter Larsson/NRK

Ni år gamle Oskar Danielsen har cerebral parese etter et kraftig hjerneslag og sliter med konsentrasjonsproblemer og uro.

Han har derfor store utfordringer i hverdagen og har fått en totalt tilrettelagt skolehverdag. Men ett sted finner den energirike niåringen både ro og glede.

I verkstedet sammen med bestefar og bestevenn Jan Otto Danielsen.

– Vi mekker og ordner, og gjør stort sett det vi har lyst til. Jeg tror det gjør Oskar godt, for da har han noe å drive med på fritiden. Dessuten tror jeg han kan nå veldig langt når det gjelder å skru bil, sier bestefaren.

Oppkalt etter brannmann

De to bestevennene gjør «alt» sammen, fra å samle og mekke på gamle militære kjøretøy, dra på biltreff og «gubbesamlinger» i militærbilforeningen.

Men det var én ting Oskar gjerne skulle ønske at han hadde – nemlig en brannbil.

Gleden var derfor stor da brannvesenet i Eidsberg skulle kvitte seg med sitt gamle kjøretøy, og bestefar Jan Otto var rask på labben og sikret seg bilen for 25.000 kroner.

– Han reagerte veldig. Han kom hjem fra skolen i drosje og jeg stod der med brannbilen da han kom. Han løp ut av drosja og var vel to meter over bakken, ler Jan Otto.

– Det er en fin bil! Jeg er kjempefornøyd, følger Oskar opp.

Stigebilen står nå i oppkjørselen til bestefar og har fått det kledelige navnet «Viggo Brannbil» – oppkalt etter Viggo Kruse ved Indre Østfold brann og redning, som frem til nå har stelt med bilen.

Det var Smaalenenes Avis som først skrev om saken.

Oskar og Jan Otto Danielsen foran en brannbil

KAMERATER: Oskar og Jan Otto bruker mye av fritiden sammen. Nå har de fått et nytt prosjekt å jobbe med.

Foto: Petter Larsson/NRK

Skal være synlig

Men etter hvert skal bilen forhåpentligvis flyttes hjem til Oskar. Der skal Jon Otto Danielsen bygge en egen garasje i Leca og der skal Oskar og bestefar mekke og pusse på den staselige brannbilen.

– Vi har en del gamle biler som vi jobber med å få i stand, så garasjen vår er helt full. Nå må vi prøve å bygge noe nytt, en ny brannstasjon hjemme hos Oskar, smiler bestefaren.

Planen er at bilen fortsatt skal være synlig i nærmiljøet. Blant annet gjennom besøk hos de lokale barnehagene og ikke minst som paradebil helt fremst i nissetoget i Mysen sentrum før jul.

– Vi håper at vi skal klare å bevare den. Så kan barnehager komme til oss på besøk for å se på den, eller så skal vi kjøre rundt og vise den frem. Det er jo stigebilen som er brannbil for barna i Eidsberg.