NRK Meny
Normal

Ørje-slusene åpnes for fire båter

Men faren for krepsepest er ikke over.

Slusene i Ørje
Foto: Steinar Fundingsrud

Tidligere i år vedtok Mattilsynet at slusene skulle holdes stengt for all trafikk i frykt for krepsepest.

Nå lemper tilsynet på dette, og slipper fire turistbåter gjennom slusene.

Båtene som har fått dispensasjon er M/S Turisten, M/S Hebe, D/S Engebret Soot og D/S Ara.

- Det er en samlet vurdering som gjør at slusene nå åpnes begrenset, sier seniorrådgiver Bjørnar Jakobsen i Mattilsynet.

Ingen pest i år

- En av årsakene er at smittesituasjonen i vassdraget i år er forskjellig fra smittesituasjonen i fjor. I fjor hadde vi sikre påvisninger av krepsepest helt til september. I år har vi hittil ingen påvisning av pest i vassdraget, sier Jakobsen.

 - Hvorfor er det da kun noen båter som får dispensasjon?

- Det er fordi vi ønsker å begrense slusetrafikken mest mulig. Det er hele tiden en risiko for at smitten kan blomstre opp på nytt igjen.

Sterkt press

Jakobsen sier at også hensynet til næringsinteresser i området er tatt med i vurderingen.

Tidligere har Mattilsynet blitt sterkt kritisert for å holde slusene stengt.

Ordfører i Marker, Stein Erik Lauvås, sa til NRK tidligere i år at han fryktet for at Haldenvassdragets fremtid som turistmagnet stod i fare.

Også fiskeriminister Helga Pedersen ba Mattilsynet finne en løsning, slik at slusene kunne åpnes for småbåter.

Stengt i et år

Seniorrådgiver Bjørnar Jakobsen i Mattilsynet ser ikke for seg at slusene kan åpnes for generell båttrafikk i den nærmeste tiden.

- I følge en raport fra Veterinærinstituttet er det ikke utenkelig at smitten kan holde seg i vassdraget i flere år. På bakgrunn av dette er det ikke usannsynlig at pesten igjen blusser opp i vassdraget, sier Jakobsen.

Siden utbruddet av krepsepest i vassdraget i fjor sommer har Mattilsynet holdt slusene ved Ørje og Strømsfoss stengt for å hindre ny spredning av krepsepesten i Haldenvassadraget.

 

 

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Stortingspolitiker frikjent

    Tage Pettersen er frikjent av lagmannsretten. Stortingspolitikeren ble saksøkt av Niels J. Wiig for ærekrenkelser mens han var ordfører i Moss. Grunnen var at kommunen anmeldte Wiig for grovt underslag etter en konkurs og sendte ut en pressemelding om dette. Politiet har senere henlagt saken mot Wiig, men han nådde likevel ikke opp i søksmålet mo den tidligere ordføreren. Også søksmålet mot Even Rønvik ble avvist av lagmannsretten.

  • Ung midtstopper klar for Sarpsborg

    Sarpsborg 08 har i dag signert midtstopper Bjørn Inge Utvik fra Sogndal på en treårskontrakt. Det forteller klubben i en pressemelding. Utvik er bare 21 år gammel, men har likevel god erfaring med nærmere 70 kamper på øverste nivå i Norge.

    Bjørn Inge Utvik klar for Sarpsborg 08
    Foto: Sarpsborg 08