NRK Meny
Normal

Ørje-slusene åpnes for fire båter

Men faren for krepsepest er ikke over.

Slusene i Ørje
Foto: Steinar Fundingsrud

Tidligere i år vedtok Mattilsynet at slusene skulle holdes stengt for all trafikk i frykt for krepsepest.

Nå lemper tilsynet på dette, og slipper fire turistbåter gjennom slusene.

Båtene som har fått dispensasjon er M/S Turisten, M/S Hebe, D/S Engebret Soot og D/S Ara.

- Det er en samlet vurdering som gjør at slusene nå åpnes begrenset, sier seniorrådgiver Bjørnar Jakobsen i Mattilsynet.

Ingen pest i år

- En av årsakene er at smittesituasjonen i vassdraget i år er forskjellig fra smittesituasjonen i fjor. I fjor hadde vi sikre påvisninger av krepsepest helt til september. I år har vi hittil ingen påvisning av pest i vassdraget, sier Jakobsen.

 - Hvorfor er det da kun noen båter som får dispensasjon?

- Det er fordi vi ønsker å begrense slusetrafikken mest mulig. Det er hele tiden en risiko for at smitten kan blomstre opp på nytt igjen.

Sterkt press

Jakobsen sier at også hensynet til næringsinteresser i området er tatt med i vurderingen.

Tidligere har Mattilsynet blitt sterkt kritisert for å holde slusene stengt.

Ordfører i Marker, Stein Erik Lauvås, sa til NRK tidligere i år at han fryktet for at Haldenvassdragets fremtid som turistmagnet stod i fare.

Også fiskeriminister Helga Pedersen ba Mattilsynet finne en løsning, slik at slusene kunne åpnes for småbåter.

Stengt i et år

Seniorrådgiver Bjørnar Jakobsen i Mattilsynet ser ikke for seg at slusene kan åpnes for generell båttrafikk i den nærmeste tiden.

- I følge en raport fra Veterinærinstituttet er det ikke utenkelig at smitten kan holde seg i vassdraget i flere år. På bakgrunn av dette er det ikke usannsynlig at pesten igjen blusser opp i vassdraget, sier Jakobsen.

Siden utbruddet av krepsepest i vassdraget i fjor sommer har Mattilsynet holdt slusene ved Ørje og Strømsfoss stengt for å hindre ny spredning av krepsepesten i Haldenvassadraget.

 

 

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • 6 mill. til natur

    Fylkestinget har bevilget seks millioner kroner til utsatte naturmiljøer i fylket. Det er Miljøpartiet De Grønne som har drevet fram saken. – En del naturmiljøer som bekker, enger, og dammer, er blant de naturmiljøene som nå kan bli rehabilitert, sier gruppeleder i partiet Erik Skauen.

  • Nyheter fra Østfold