Organisert kjøttsmugling

Tollvesenet på Svinesund har beslaglagt fire ganger så mye kjøtt i år, sammenlignet med i fjor.

Kjøttbeslag på Svinesund

Tollerne på Svinesund har gjort store kjøttbeslag.

Foto: Rune Fredriksen / NRK

Hittil i år har tollerne beslaglagt over 20 tonn smuglerkjøtt. Dette er fire ganger mer enn på samme tid i fjor. Da ble det beslaglagt 5 200 kilo kjøtt.

Tydeligvis organisert smugling

Ifølge kontorsjef Wenche Fredriksen ved tollvesenet på Svinesund er det mange gjengangere som blir tatt for kjøttsmugling.

- Dette er svært bekymringsfullt. Det er flere personer som blir tatt flere ganger. Tydeligvis er det organisert smugling, mener Wenche Fredriksen.

- Det er flere og flere sjåfører som sier de har fått penger for å smugle kjøtt over grensa, forklarer Fredriksen.

Mattilsynet advarer

På landsbasis er det i løpet av årets fire første måneder beslaglagt 26,4 tonn med kjøtt. Tilsvarende tall for 2006 var  8 tonn.

Mattilsynet advarer mot å spise smuglerkjøtt. Ifølge seksjonssjef Jorund Aasgaard Grini, kan slikt kjøtt ha en del farlige bakterier.

- Når det gjelder smuglerkjøtt har vi ingen kontroll på hvor det kommer fra eller hvor det er oppevart. Det kan være en del farlige bakterier. Man kan bli syk av det og få mageinfeksjoner, sier Grini.

Se etter stempel

De vanligste bakteriene i smuglerkjøtt er Salmonella og E.Coli.

- Dette er bakterietyper som kan føre tildiaré, oppkast og feber, sier Grini.

Mattilsynet anbefaler å kjøpe kjøtt i kjente butikker. I tillegg skal kjøttet være datostemplet.

- Det du kjøper skal være stempelmerket, og det skal stå hvor kjøttet kommer fra. Kjøper du det fra kjente levereandører og butikker er faren for å bli smittet relativt liten, forklarer seksjonssjef Grini i Mattilsynet.