Ordføreren møtt av grusomt syn på beitet

Sauene til Våler-ordfører Reidar Kaabbel ble drept natt til søndag. – Jeg vil ikke se flere grusomme blikk av dyr som lider.

Sau angrepet av ulv

ANGREPET: Mellom ti og tjue sauer har blitt drept eller forsvunnet etter at rovdyr tok seg inn på beitet natt til søndag.

Foto: Reidar Kaabbel/Privat

– Mellom ti og tjue sauer er drept. Noen er drukna, andre har forsvunnet og flere er bitt i hjel. Dette er rett og slett bare kjipt, forteller en preget Reidar Kaabbel til NRK.

Senterparti-politikeren er ordfører i Våler i Østfold. Søndag formiddag ble han oppsøkt av en nabo som fortalte at han hadde sett unormalt mange ravner i området. Sammen kjørte de ut på beitet for å undersøke.

Reidar Kaabbel

FORTVILER: Våler-ordfører Reidar Kaabbel (Sp) er frustrert etter helgens ulveangrep. Han har knapt sovet siden ulveangrepet.

Foto: Birger Kjølberg/NRK

– Jeg sjekket saueflokken lørdag kveld, da lå de i en stor harmonisk flokk, så jeg er helt sikker på at angrepet har skjedd natt til søndag.

Sauene har ordføreren på et beite i nærheten av gården. Flokken besto av rundt 200 individer, og beitet er innenfor et rovviltgjerde sikret med strøm.

– Det er det som er så frustrerende. Her har vi gjort alt vi kan, og likevel er det ikke nok. Ulven har tatt de voksne avlsdyrene. Det er store, flotte dyr som er tatt, sier Kaabbel.

SNO: – 99 prosent sikkert at det er ulv

Statens naturoppsyn (SNO) besøkte gården søndag, og var tilbake igjen mandag formiddag. De bekrefter at det sannsynligvis er ulv som har vært på besøk.

– Jeg er ganske sikker på at det er ulv. Det er bitt i strupe- og hals-området og i ryggen på flere av sauene, det er typisk ulv, sier rovviltkontakt Neri Horntvedt Thorsen i SNO.

Han tror ulven som har vært på ferde kommer fra Hobølreviret. Der var det registrert fire ulv i vinter.

– Ulven har antageligvis svømt over elven og kommet seg inn på beitet.

Ifølge rovviltbasen til Miljødirektoratet er dette første gang siden 2004 at sauer har blitt angrepet av ulv i Mosseregionen. Den gang ble flere dyr drept i inngjerdet innmark i Rygge.

– Det har vært flere angrep lenger øst i fylket. Dette er det første angrepet på vestsiden av Glomma på over 10 år, og det første saueangrepet av ulv fra Hobølreviret noen gang, sier Jan Huseklepp Wilberg i Statens Naturoppsyn.

Statens naturoppsyn undersøker død sau

UNDERSØKER: Statens naturoppsyn undersøker et av sauekadavrene.

Foto: Birger Kjølberg/NRK

– Mister lysten til videre husdyrhold

– Når du må avlive dyr som står helt apatiske midt på beitet, og du ser de blikkene som nærmest ber «la meg slippe», da mister du litt lysten til hele greiene, sier Kaabbel.

Ordføreren har hørt fra lokalbefolkningen at det har vært observert ulv i området den siste tiden.

– Det derfor vi har vært veldig påpasselig med å sjekke strømmen i viltgjerdet og at alt er i orden, nettopp fordi vi vet at det kan være ulv i Våler, sier Kaabbel.

Sau angrepet av ulv i Våler

BITTSKADER: Flere av Kaabbels sauer er påført bittskader.

Foto: Birger Kjølberg/NRK

Østfold ligger også innenfor den såkalte ulvesonen. Våler-ordføreren mener at det må være plass til ulv i norsk fauna, men at spørsmålet er hvor de skal være.

– Jeg tenker det er viktig at de lokale rovviltnemndene blir hørt, sier han

Han er usikker på hvordan veien blir videre, men først må han få en oversikt over hvor mange dyr som er tatt.

– Nå er jobben bare trist. Du blir glad i dyra og følger de hele veien. Å samle døde dyr er bare kjipt.

En ulv ble tirsdag kveld fanget i en saueinngjerding i Rakkestad. Ulven skal ha tatt to sauer.

I fjor sommer ble en ulv fanget i en saueinngjerding i Rakkestad. Ulven skal ha tatt to sauer.