Hopp til innhold

Ordførere vil ha mer informasjon rundt flytting av AMK-sentralen

I et felles brev ber flere ordførere i Østfold om innsyn i hvilke krav og kriterier Sykehuset Østfold legger til grunn når ny AMK-sentral vurderes.

AMK-sentralen operatør

AMK-sentralen i Østfold kan bli flyttet ut av fylket (arkivfoto).

Foto: Heidi Gomnæs / NRK

AMK-sentralen som nå ligger på Sykehuset Østfold kan bli flyttet ut av fylket og slått sammen med AMK-sentralen i Oslo og Akershus.

Erik Unaas

Ordfører i Eidsberg Erik Unaas er bekymret for sentralen.

Foto: NRK

Ordfører i Eidsberg Erik Unaas er bekymret og ønsker mer informasjon.

– Jeg føler at dette har vært en sak det er lagt lokk på. I stedet for å bli godt informert har vi som ordførere vært nødt til å jakte på opplysninger hele veien, sier Unaas.

Det som er sikkert er at AMK-sentralen må ut av lokalene de bruker i dag. For når sykehuset flytter over til Kalnes må også sentralen ut.

Et tredje alternativ

I brevet skriver ordførerne at en god akuttberedskap krever lokalkunnskap hos de ansatte på AMK-sentralen.

– Det har vært varslet at det vil bli faset ut eller flyttet til Oslo eller er sentralt sted på Østlandet. Det er vi betenkte over, sier Unaas.

Sykehuset vurderer nå to alternativ for nødmeldingssentralen. Det ene er samlokalisering med Oslo og Akershus. Det andre er å bygge en ny AMK-sentral på Kalnes.

Men ordførerne understreker at det finnes et godt og rimelig tredje alternativ.

– Viktig med lokalkunnskap

Sindre Martinsen-Evje

Ordfører i Sarpsborg, Sindre Martinsen-Evje vil ha sentralen til Rygge.

Foto: Christopher Oulie/NRK

Ordfører i Sarpsborg, Sindre Martinsen-Evje, er av dem som mener Rygge flystasjon er en god plassering for AMK sentralen.

– Her er det arealer, man har en fullsikret fjellhall, det er infrastruktur og det er sentralt plassert. Det ville vært synd om ikke Rygge ble vurdert.

Men har det noe å si hvor de sitter de som tar telefonen når du ringer i en nødssituasjon?

– Vi mener at det har det, fordi det samspillet mellom de og ambulansesjåførene er viktig at man har en lokalkunnskap. Det er ikke alltid det hjelper bare med en GPS, sier Martinsen-Evje.

Ledelsen ved Sykehuset Østfold har ennå ikke mottatt brevet fra ordførerne, og vil derfor ikke uttale seg på nåværende tidspunkt.