Ordfører vil demonstrere mot nazimarsj

Reaksjonene er kraftige etter at Den nordiske motstandsbevegelsen har søkt politiet om å få holde en demonstrasjon i Fredrikstad.

Haakon Forwald lengst fram i demonstrasjonen til Den nordiske motstandsbevegelsen i Falun

Den nordiske motstandsbevegelsen demonstrerte i den svenske byen Falun 1. mai. De har også søkt om å få holde en demonstrasjon i Fredrikstad i sommer.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

Den nazistiske organisasjonen Den nordiske motstandsbevegelsen har søkt om å få avholde en demonstrasjon i Fredrikstad sentrum i sommer. Parolen skal være «Knus homolobbyen».

– Søknaden skal behandles av politiet på vanlig måte, er kommentaren fra sjefen for ordensavdelingen ved Øst politidistrikt, politioverbetjent Inge Jensen.

På sosiale medier reagerer flere med sjokk og sinne, og det har allerede blitt varslet en motdemonstrasjon.

Rene Rafshol

TAR AVSTAND: Høyre-ordfører René Rafshol tar avstand fra Den nordiske motstandsbevegelsen. – Slike ytringer er ikke velkomne i verken Råde eller Østfold.

Foto: Tomas Berger / NRK

– Slike verdier er langt unna det jeg står for, og hva jeg tror flertallet i Østfold står for. Ordførerne i fylket har tidligere stått sammen mot såkalte én-prosentsklubber, og også dette tror jeg er en viktig sak å stå sammen om, sier ordfører i Råde og Østfold Høyres leder, René Rafshol til NRK.

Rafshol vil selv stille i en motdemonstrasjon om han har anledning.

– Det er politiet som må bestemme lovligheten. Vi har ytringsfrihet, selv om jeg mener det er noen ytringer som ikke kan stå uimotsagt, fortsetter Rafshol.

– Nazister er ikke velkommen i min by

Bystyremedlem i Fredrikstad, Njål Kjølholt Gustavsen (H), er ikke fornøyd med at organisasjonen vil holde en demonstrasjon i Østfold.

– Jeg reagerer meget kraftig på dette. Nazister er ikke velkommen i min by. De politiske holdningene denne organisasjonen representerer hører fortiden til. Denne organisasjonen ønsker bare å spre hat og frykt, og borgere med det offisielle Fredrikstad må stå imot denne gruppen, sier Gustavsen til NRK.

Talsperson for Miljøpartiet de Grønne i Østfold, Frank Vigart Eriksen oppfordrer også til en motdemonstrasjon.

– Det er viktig å stå opp mot organisasjoner som ikke gjør annet enn å spre hat og frykt. Jeg håper Fredrikstad og Østfolds befolkning viser sin motstand ved å delta i den fredelige demonstrasjonen som allerede er annonsert på Facebook.