NRK Meny
Normal

– Dramatisk når slike ting skjer

Askim-ordfører Thor Hals sier det er dramatisk å oppleve skogbrannen i Spania på nært hold.

Skogbrann i Ojen, Spania

Over 300 brannmenn er satt inn i kampen mot flammene fra skogbrannen sør i Spania. Den norske sjømannskirken på Solkysten er i beredskap.

Foto: JON NAZCA / Reuters

Thor Hals

Ordfører i Askim, Thor Hals er i de brannutsatte områdene i Spania.

Foto: Askim kommune

Hals dro til Spania med sin partner i går og har bodd i Malaga, der de skal være frem til mandag. Da drar de to videre til Marbella.

– Jeg har ikke vært i de mest utsatte områdene. Men jeg har snakket med noen som er der, så vi er informert om hvordan det er. I går var det aske overalt i luften.

Brannen startet torsdag kveld like utenfor Malaga og kom fort ut av kontroll. Det er høye temperaturer, svært tørt og mye vind i området, og brannen spredte seg raskt mot Marbella, opplyser myndighetene.

– De jeg er på besøk hos sier at dette har vært en av de tørreste sommerne på lenge. Det har ikke vært en dråpe vann her på tre måneder, så det er veldig tørt. Det blir også sagt at brannen er påtent, og det er jo selvfølgelig litt ekstra ekkelt, sier Hals.

– Hovedvei fungerer som brannvegg

Flere tusen mennesker har blitt evakuert og minst én person har mistet livet i brannen. Mannen ble funnet død nær et nedbrent hus.

Ordfører Thor Hals sier han opplever brannen som dramatisk.

– Man sier på nyhetene her i dag at man har fått det under kontroll, men det er fremdeles skummelt, for det er så tørt at det skal lite til før det blusser opp igjen, sier han til NRK.no lørdag morgen.

– De er heldige som har en hovedvei som har fungert som en slags brannvegg mot de befolkede områdene langs kysten. Når 4000 personer har blitt evakuert, og en person dessverre har mistet livet, så er det dramatisk at slike ting skjer.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Redningsarbeidarar i Marbella, Spania

Her leter redningsmannskaper etter mennesker som kan være fanget av brannen.

Foto: JON NAZCA / Reuters

Åpen sjømannskirke

Fredag har 300 brannmenn og 31 fly og helikoptre vært i sving for å roe flammene, som likevel har spredt seg flere kilometer i åsene innenfor kysten, melder Reuters.

Den norske sjømannskirken på Solkysten var fredag i beredskap, men har ikke hatt henvendelser fra folk som har trengt hjelp, opplyser fungerende daglig leder, Torunn Mørenskog.

– Noen få nordmenn kom hit og sov hos oss i natt, ellers har vi ikke hatt noen stor tilstrømning av folk som har vært rammet, sier hun. Hun forteller at hun likevel har hørt at mange nordmenn har måttet bytte oppholdssted på grunn av brannen.

En stor skogbrann herjer nær det eksklusive feriestedet marbella på den spanske solkysten. En mann er funnet død.

Skogbrann nær Marbella

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Greåker Norgesmestere i innebandy

    Det var Greåker som stakk av med NM-tittelen etter at de slo Sveiva på straffer i finalen i Ekeberghallen. Kampen endte 4-4 etter full tid. Greåker scoret på tre av sine straffer, mens Sveiva bommet på alle. Dermed kan sarpingene juble for sin første NM-seier på ni år.

  • Straffer i NM-finalen

    Greåker og Sveiva scoret to mål hver i den tredje perioden i NM-finalen i innebandy for menn, men ingen av lagene klarte å finne veien til målet i spilleforlengelsen. Finalen skal dermed avgjøres på straffer. Niklas Nordh og Martin Moeskau Lilleby sto bak de to målene i tredje periode.