NRK Meny
Normal

Ordfører benekter ikke trusler

Halden-ordfører Per-Kristian Dahl skal ha kommet med trusler mot en NRK-journalist på bussen fra Oslo til Halden. Dahl benekter ikke uttalelsene, men tar sterk avstand fra innholdet.

Per-Kristian Dahl

Er det sagt noe slik, så dreide det seg om galgenhumor i en til tider hektisk hverdag, sier ordfører Per Kristian Dahl.

Foto: Birger Kjølberg / NRK

Det er ordfører Per-Kristian Dahl som selv har tatt initiativ til å snakke om saken i dagens utgave av Halden Arbeiderblad.

Bakgrunnen er at episoden omtales i et anonymt brev som nå er levert til flere sentrale politikere i Halden. NRK.no har også fått tilgang til brevet.

Truslene skal ha blitt fremsatt under en buss- og togreise fra Oslo til Halden en kveld tidligere i høst.

– Der skal jeg ha kommet med uttalelser om at jeg har skutt ulv og brent den i en tønne, og jeg skal ha sagt at jeg kunne tenke meg sende en motorsykkelgjeng på en medarbeider i NRK. La det være helt klart fra min side at dette er holdninger og meninger jeg på ingen måte står inne for, sier Dahl til HA.

– Galt å nekte

Ordføreren hadde vært på et møte og en middag sammen med representanter fra TV2, hvor det både ble spist og drukket. Et lystig lag, som ordføreren selv omtaler det.

Dahl benekter ikke at han har kommet med uttalelsene på turen hjem til Halden om kvelden, men tar sterk avstand fra innholdet.

– Det vil være galt av meg å nekte for det. Jeg kan ikke så lenge etterpå huske uttalelsene, men vi pratet i spøkefulle vendinger om en rekke lokale temaer. Det dreide seg om både ishall, rovdyr og det mediekjøret jeg opplevde på den tiden. Er det sagt noe slik, så dreide det seg om galgenhumor i en til tider hektisk hverdag, sier ordføreren.

Han sier også at dersom det har falt uttalelser som har virket støtende på medpassasjerer, så beklager han det.

– Ferdig med saken

NRK Østfolds distriktsredaktør Ulf Morten Davidsen sier han er kjent med saken og at sikkerhetsavdelingen i NRK ble koblet inn på et tidlig tidspunkt.

– De har vurdert situasjonen til å ikke være en reell trussel og derfor anser vi oss ferdig med saken, sier han til NRK.no.

– Går lenger enn han har lov til

Generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund slår overfor Kommunal Rapport fast at ordførere har like stor ytringsfrihet som andre.

– Men forutsatt at det som her oppgis er sant, så går ordføreren i dette tilfellet lenger enn han har lov til. Ingen har lov, verken juridisk eller etisk, til å true en annen, direkte eller indirekte, uansett hvor forbannet man er, sier han til Kommunal Rapport.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Falt 7-8 meter fra festningen

    Laster Twitter-innhold
  • Fallulykke på Fredriksten festning

    To personer skal være involvert i en fallulykke på festningen i Halden. Nødetatene har rykket ut. Skadeomfanget er ikke kjent.