Hopp til innhold

Råd til ingeniørstudenter: – Ikke gå etter de feteste jobbene

Det sier Norges ingeniør og teknologiorganisasjon til ingeniørstudentene som er bekymret for fremtiden.

Anne Strebel og Marte Teien

OPTIMISTER: Anne Strebel og Marte Teien er studenter ved Høgskolen i Østfold og de er ikke bekymret for at de skal stå uten jobb når de er ferdige. De mener det er mange muligheter som venter.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Oppsigelsene i oljebransjen har satt en skrekk i ingeniørene, men studentene som skal ut i jobb, er ikke bekymret.

– Jeg tror helt klart det ordner seg, så jeg er positiv, smiler Anne Strebel, som studerer ved Høgskolen i Østfold.

– Veldig godt marked

Hun er på karrieredag ved skolen sin, hvor rekordmange bedrifter har møtt opp for å rekruttere fremtidige ansatte.

En av dem som er på plass for å rekruttere, er prosjektingeniør Jan Kjørvik ved Hersleth entreprenør.

– Vi er på jakt etter en ny prosjektingeniør og regner med å finne den personen her i dag, sier han.

Jan Kjørvik i Hersleth

REKRUTTERER: Jan Kjørvik i Hersleth Entreprenør er på jakt etter prosjektingeniør og håpet å finne kandidater på karrieredagen.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Han mener det er stort behov for ingeniører i tiden fremover.

– Det er et veldig godt marked og det er virkelig et behov for prosjektingeniører, så her er det bare å melde seg på, sier han.

Marte Teien er også student og ser lyst på fremtiden.

– Det vi studerer er veldig bredt, så jeg tror alle her trenger gode prosjektledere i fremtiden. Jeg opplever en optimisme blant både bedrifter og studenter, sier hun.

– Et hav av muligheter

Dekan Kamil Dursun ved ingeniørutdanningen, sier de alle er spente på arbeidsmarkedet, men at han ser flere positive tegn til en lys fremtid. Blant annet at nesten 30 bedrifter deltar.

Kamil Dursun

PÅGANG: Dekan Kamil Dursun ved ingeniørutdanningen mener de nesten 30 påmeldte bedriftene til karrieredagen, forteller om et marked med behov for studenter.

Foto: Anette Torjusen / NRK

– For det første er det mange bedrifter som har møtt opp. Det er ny rekord. For det andre er studentene veldig interessert også, noe som er veldig hyggelig. Så det er all grunn til å være optimist.

Norges ingeniør og teknologiorganisasjon, NITO, og Beth Øvre, er også på karrieredagen for å gi råd og svare på spørsmål.

– Vi prøver å svare at man skal se seg rundt og ikke bare være på utkikk etter det feiteste tilbudet og penger. Se også hva kommunene kan tilby. Der kan man ofte lære mye faglig og utvikle seg.

Beth Øvre i Nito

TENK BREDT: Beth Øvre i NITO mener det er et hav av muligheter for studenter som skal ut i arbeidsmarkedet for ingeniører.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Hun mener det handler om å se mulighetene.

– Jeg tenker det er et hav av muligheter og det har aldri vært så mange retninger man kan velge. Det er nedgang på oljesiden, men det er mange steder man kan jobbe som ikke er leverandør til oljen.