NRK Meny
Normal

- Da jeg fikk brevet fra kommunen, følte jeg meg lite verdt

Halden kommune og Fagforbundet krangler om hvorvidt brevet Kari Halvorsen og 41 andre langtidssykemeldte fikk tilsendt, var et oppsigelsesbrev eller ikke.

Kari Halvorsen

Kari Halvorsen opplevde å bli sagt opp mens hun gikk sykemeldt.

Foto: Stein Ove Korneliussen / NRK

Kari Halvorsen fra Tistedal i Halden er en av de 42 langtidssykemeldte som plutselig fikk et brev fra Halden kommune i postkassa.

Hovedverneombudet i Halden kommune mener brevet er en regelrett oppsigelse av arbeidsforholdet. I brevet, som NRK har fått tilgang til, gis det tolv dagers svarfrist. Ved manglende svar opphører arbeidsforholdet.

Det står blant annet:

«Du har vært ute av ordinært arbeid i Halden kommune siden xxx og siden det heller ikke har vært mulig å tilby deg relevant arbeid, anser vi ditt arbeidsforhold i Halden kommune som opphørt.»

Les brevet her

– Følte jeg ikke er noe verdt

Toril Bjerkeli

Personalsjef Toril Bjerkeli benekter at kommunen har sagt opp de sykemeldte.

Foto: Stein Ove Korneliussen / NRK

Halvorsen, som har vært sykemeldt en periode, sier hun fikk sjokk, og at hun begynte å gråte da hun forstod hva som stod i brevet.

– Jeg har vært ansatt i Halden kommune i 20 år. Da jeg fikk brevet, følte jeg meg som at jeg ikke er noe verdt. Jeg har jobbet pliktoppfyllende og stått på, og så får jeg denne meldingen. Det er helt horribelt, sier Halvorsen.

Benekter oppsigelse

Personalsjef i kommunen, Toril Bjerkeli, sier til NRK.no at brevet er en «avklaring av arbeidsforhold», og at ingen er oppsagt. Hun sier at flere av de som har mottatt brevet ikke har vært i arbeid siden 2002, og at brevet er et redskap for å komme i kontakt med disse personene.

– Vi har ikke sagt opp noen. Dette brevet har gått til langtidssykemeldte som har vært ute av ordinært arbeid i lengre tid. Vi må vite hva vi kan forvente oss, sier hun.

Hans-Erik Groth

Hovedverneombud Hans-Erik Groth mener at brevet ikke kan kan kalles noe annet enn en oppsigelse.

Foto: Stein Ove Korneliussen / NRK

Hovedverneombud i Halden kommune, Hans-Erik Groth, i Halden kommune har sterke meninger om brevet som ble sendt ut.

– Jeg mener at kommunen må trekke det brevet umiddelbart, sier han til NRK.no.

– Et sånt brev dumpende ned i posten gir jo ringvirkninger i det generelle arbeidsmiljøet som jeg ikke er særlig for. Det skaper en stor utrygghet.

Bekymret

Kirsti Rørmyr i Fagforbundet reagerer kraftig, og har bedt kommunen om å ta til fornuft. Hun krevde i et møte med rådmann Per Egil Pedersen at brevene skulle trekkes tilbake, men meldingene derfra er negative.

– De har ikke tenkt å endre og gjøre noe med de brevene de har sendt ut. De kommer heller ikke til å sende ut flere, men å reversere disse 42, er ikke aktuelt, sier Rørmyr.

Hun har blitt kontaktet av sju stykker som har mottatt brevet fra kommunen. Alle disse får beholde jobben etter at Fagforbundet tok tak i saken. Kari Halvorsen er en av dem. Men Rørmyr vet ingenting om situasjonen til de 35 andre mottakerne.

– De jeg er mer bekymret for, er de personene som ikke kommer til oss, som vi ikke får tatt tak i, sier hun.

Kirsti Rørmyr

Kirsti Rørmyr i Fagforbundet kommer til å jobbe videre med saken.

Foto: Stein Ove Korneliussen / NRK

Rørmyr kommer til å jobbe videre med saken, og hun hevder at oppsigelsene er brudd på en lang rekke paragrafer i Arbeidsmiljøloven, samt på avtalen om et inkluderende arbeidsliv.

Mener brevet bør trekkes

Fagforbundets advokat, Hans Kristian Monsen, mener kommunen burde trekke brevet tilbake, beklage og berolige arbeidstakerne som føler seg utrygge.

– Brevet kan oppfattes som en uformell oppsigelse, og dermed i strid med arbeidsmiljøloven, sier Monsen.

– Det er forholdsvis uvanlig å gjøre det på denne måten når det gjelder kommuner. Mindre, og kanskje ikke så profesjonelle arbeidsgivere, er det mer vanlig at man ser sånt fra.

Gleder seg til jobb

Kari Halvorsen, som altså fikk jobben tilbake, har vært sykemeldt i lengre tid. Nå gleder hun seg til å begynne å jobbe igjen.

– Nå føler jeg meg snart klar til å gå ut i jobb, og det ser jeg veldig frem til, sier hun.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Se 18.50-nyhetene

    Programleder: Bengt-Eigil Ruud
  • Kjørte ruset – havnet i grøfta

    Føreren av bilen som kjørte i grøfta på Skjærhalden på Hvaler var ifølge politiet påvirket av alkohol. Føreren er tatt med inn til politistasjonen for utåndingsprøve.