NRK Meny
Normal

Oppsagte får stå i jobben frem til rettssaken

Ingen av de ansatte i helse- og omsorgssektoren i Halden må gå før hovedsaken har blitt behandlet.

Halden kommune rådhuset

De oppsagte i Halden kommune får jobbe til rettssaken skal opp i høst.

Foto: Rainer Prang / NRK

Det bestemte Halden tingrett onsdag.

Da 120 ansatte ble oppsagt i Halden kommune i fjor høst på grunn av dårlig økonomi, varslet Fagforbundet at de ville gå til sak.

Onsdag ettermiddag fattet Halden tingrett en kjennelse om at de oppsagte får stå i stillingen frem til hovedsaken skal behandles i høst.

– Kommunen opplever å ha blitt hørt rundt vesentlige deler av de faktiske forholdene, men rettslig har altså domstolen kommet til at det ikke var tilstrekkelig tungtveiende grunner for å fravike hovedregel og retten ansatte har til å stå i stilling mens oppsigelsessaken behandles, skriver rådmann Gudrun H. Grindaker i en pressemelding.

Mener de er usaklig oppsagt

Gudrun Haabeth Grindaker, rådmann Halden kommune

Gudrun Haabeth Grindaker, rådmann Halden kommune.

Foto: Kathrine Brønn / NRK

Hun sier videre at den økonomiske konsekvensen blir stor, men at det er for tidlig å si noe om hvilke tiltak som må til for å dekke utgiftene.

– Rådmannen har i hele år omtalt usikkerheten i økonomirapportene og har allerede tatt et initiativ overfor Fylkesmannen for å informere om alvoret i situasjonen.

67 av de oppsagte har gått til sak mot Halden kommune fordi de mener de er usaklig oppsagt. Rettssaken starter 8. september. Det er satt av seks uker til hovedforhandlingen.

Flere kutt

Ordfører i Halden, Thor Edquist

Ordfører i Halden, Thor Edquist, tror innbyggerne kommer til å merke konsekvensene.

Foto: Shemsi Bunjaku/NRK

Ordfører i Halden, Thor Edquist (H), sier at kjennelsen fører til at de må gjøre andre tøffe kutt.

– Vi må ha inndekking på rundt 1,8 millioner kroner i måneden, som vi må skjære på andre steder i budsjettet. Det er klart at det er ganske tøft å skjære ned såpass mye, for vi har allerede kuttet mye de siste årene. Det er ikke så mange andre steder å kutte.

Han tror at innbyggerne kommer til å merke konsekvensene.

– Når vi må gå til såpass store ekstrakutt, regner jeg med det.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Ny leder i Hvaler Høyre

    Marita Wennevold Hollen har rykket opp som leder av Hvaler Høyre etter at forgjengeren meldte seg ut, i følge Fredrikstad Blad. Hollen sier at dette er en midlertidig ordning som følge av at hun var nestleder. Hvaler Høyre skal ha ekstraordinært årsmøte 29. juni.

  • Ruset mann tatt med narkotika

    Politiet har anholdt en ruset mann i 40-årene etter melding om innbrudd i en bolig i Fredrikstad. Mannen var i besittelse av flere narkotiske tabletter og er kjørt til arrest. Mannen skal ikke ha vært inne i boligen det ble meldt om innbrudd i, og det er ikke skader på bygningen.