Opprettholdt voldtektsdom

Borgarting lagmannsrett fant ingen grunn til å gi en 47 år gammel rumener mildere straff, etter at han anket en voldtektsdom på fire år.

Fredrikstad tingrett
Foto: Rune Fredriksen / NRK

Han anket både bevisbedømmelsen, straffeutmålingen og erstatningsansvaret han ble idømt i tingretten etter at han ble funnet skyldig i å ha voldtatt en kvinne i hennes leilighet. I stedet økte lagmannsretten erstatningskravet for kvinnens økonomiske tap i etterkant av overgrepet.

Kvinnen kjente til mannen via en tidligere kjæreste. Hun hadde en tid jobbet frivillig for å hjelpe det rumenske miljøet i Fredrikstad. Blant annet lot hun flere bruke badet hennes.

Mannen ble først dømt den 20. mars i år.

– En veldig alvorlig sak. Både på grunn av tillitsbruddet, men også med tanke på selve overgrepet, sa statsadvokat Lene Hammersland om saken da.

Skulle bare låne dusjen

Voldtekten skjedde natta etter en bytur i februar 2014. Rumeneren kom hjem til offeret, og ba om å få låne dusjen, men spanderte også sprit. Senere sovnet offeret på sofaen, men våknet da 47-åringen var i ferd med å rive av henne klærne.

Han ble tiltalt «for å ha hatt seksuell omgang med noen som var bevisstløs eller av andre grunner var ute av stand til å motsette seg handlingen», som det heter i straffelovens §192.

Det tok over ett år før saken kom opp i tingretten, men det skyldes at mannen dro fra Fredrikstad kort tid etterpå, og oppholdt seg i Sverige og Romania. Han ble pågrepet da han kom tilbake til Norge i oktober i fjor.

Husker ikke

I forhør og i de to rettsrundene har mannen hverken erkjent eller benektet voldtekten. Han har forklart at han var så full at han ikke husker det som skjedde. Både tingretten og lagmannsretten festet tillit til forklaringene til offeret, vitner og ikke minst tekniske bevis.

Flertallet av lagmannsretten mente at dommen på fire år skulle opprettholdes, mens to av de sju mente straffen burde settes til fire år og to måneders fengsel, slik aktor påsto.

Økt erstatningsbeløp

I tillegg til fengsel, skal rumeneren betale kvinnen 150.000 kroner i oppreisning for voldtekten. Han skal også erstatte kostnader hun har hatt i etterkant med kroner 10.000, snaut tre tusen kroner mer enn i lagmannsrettens dom.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Fredrikshald imponerte i futsal

    Det nyopprykkede laget Fredrikshald imponerte i eliteserien i futsal i dag. 140 tilskuere så haldenserne spille uavgjort 7-7 mot fjorårets seriemestere Sandefjord, skriver Halden Arbeiderblad.

  • Vurderer ordning for godstrafikk

    Regjeringen undersøker mulighetene for å innføre en økonomisk støtteordning som skal bidra til at godstrafikken blir flyttet fra veiene til jernbanen. – Dette er ting vi jobber med, sier statssekretær Anders B. Werp (H) i Samferdselsdepartementet.